Цепеліни покроковий фото рецепт

Фото цепелінів

Рецепт литовських цепелін з сайта https://youorme.today/, які являють собою великі картопляні галушки з м'ясною начинкою, зліплені (якщо вікіпедія не бреше) у формі німецьких дирижаблів — Zeppelin. Страва дуже незвичайна, смачна і ситна, але не зовсім проста в приготуванні.

Начинка для цепелінів

  • Фарш домашній — 450г.
  • Фарш із яловичини — 220г.
  • Картопляний крохмаль — третина склянки (для обвалювання наліплених виробів перед їх варінням);
  • Ріпчаста цибуля — 250г.;
  • Вершкове масло — 30г.
  • Свіжомелений чорний перець — за смаком;
  • Сіль — за смаком;
  • Для подачі готової страви: Свиняче солоне сало — 200г. і ріпчаста цибуля — 250г.;

литовські цепеліни

Для картопляного тіста

  • Картопля — 1500 г.;
  • Половина лимона;
  • Сіль — 2 ч. ложки;

Цепеліни — це страва литовської кухні, яка складається з картопляного тіста та м'ясної начинки, яка, своєю чергою, буває різною, як у плані обраного м'яса, так і в плані попередньої його теплової обробки. Свої цепеліни я сьогодні буду готувати з сирого і попередньо обсмаженого фаршу. Оскільки гарним доповненням до цієї страви є обсмажування з цибулі та сала, по ходу опису рецепта, я розповім, як зробити і його. Отже, приступимо!

литовські цепеліни

Для початку нам необхідно приготувати картопляне тісто для цепелінів. Воно складатиметься з картопляного пюре, натертої сирої картоплі та крохмалю, отриманого в результаті віджимання натертої картоплі. Але давайте про все по порядку. Третю частину картоплі заллємо холодною водою, посолимо воду і поставимо картоплю варитися до повної готовності, щоб потім можна було її потовкти в пюре.

литовські цепеліни

Паралельно картопляному тісту, почнемо готувати фарш. Для цього ріпчасту цибулю наріжемо дрібними кубиками,

литовські цепеліни

У глибокій пательні розтопимо шматок вершкового масла, обсмажимо до напівпрозорості нарізану цибулю, після чого, додамо до цибулі 220 грам фаршу з яловичини,

литовські цепеліни

Обсмажимо цибулю з фаршем хвилин 5-7 (до повної готовності смажити не обов'язково!), періодично його перемішуючи, після чого, трохи посолимо і приберемо обсмажений фарш з вогню остигати. Рекомендую одразу його перекласти зі сковороди в окрему миску, фарш так швидше охолоне.

литовські цепеліни

Поки м'ясний фарш обсмажений з цибулею остигає, продовжимо робити картопляне тісто. На дрібній тертці натремо кілограм картоплі, що залишився, іноді поливаючи натерту картоплю соком вичавленого лимона. Це потрібно, щоб натерта картопля не почорніла.

литовські цепеліни

Після того, як всю картоплю буде натерто, її потрібно частинами продавити через сито, щоб із натертої картоплі вийшов увесь сік. Та волога, яка виходить у процесі вичавлювання натертої картоплі, збирається в мисці, попередньо розташованій під ситом.

литовські цепеліни

Після описаної вище процедури отримуємо кілька бульб картопляних вичавок і картопляний сік, дуже багатий крохмалем. Тепер дамо картопляному соку постояти, щоб крохмаль осів на дно миски,

литовські цепеліни

Відварену картоплю потовчемо в каструлі в пюре, після чого, дамо картопляному пюре охолонути. Ні молока, ні яєць у пюре додавати не потрібно, одна тільки картопля і нічого більше!

литовські цепеліни

Як тільки пюре охололо, з'єднаємо його з вичавленою сирою картоплею в глибокій мисці,

литовські цепеліни

Зіллємо з миски з картопляним соком усю рідину,

литовські цепеліни

Додамо крохмаль, що залишився в мисці, до картоплі та додамо пару щіпок солі,

литовські цепеліни

Гарненько перемішаємо відварене картопляне пюре, віджату натерту сиру картоплю і картопляний крохмаль до однорідності. І ось те, що вийшло після цього — і є картопляне тісто, з якого ми і будемо ліпити наші цепеліни.

литовські цепеліни

Доробимо м'ясну начинку. З'єднаємо сирий домашній фарш з обсмаженим із цибулею яловичим фаршем, трохи посолимо (з урахуванням того, що раніше ми вже солили обсмажений фарш із цибулею) і поперчимо все за смаком. .

литовські цепеліни

В окрему миску (я використовував невелике деко) насиплемо окремо куплений картопляний крохмаль, і можна розпочати ліплення цепелінів.

литовські цепеліни

Ліпити цепеліни дуже просто. Формуємо з картопляного тіста ось такий коржик,

литовські цепеліни

Викладаємо в саму середину тіста м'ясний фарш,

литовські цепеліни

.

литовські цепеліни

Готовий виріб гарненько обвалюємо в сухому картопляному крохмалі,

литовські цепеліни

Після чого, викладаємо готові цепеліни на окреме плоске блюдо. Ліпимо аналогічним чином усі галушки з м'ясною начинкою.

литовські цепеліни

Тепер нам залишилося відварити цепеліни. Для цього беремо найширшу каструлю (я використовував глибоку сковорідку), обов'язково доводимо до кипіння воду, підсолюємо її, і щойно вода закипіла, дуже акуратно один за одним опускаємо у воду цепеліни, які повинні вміститися в каструлі в один шар і не надто щільно…

литовські цепеліни

Після того як всі вироби були поміщені в киплячу підсолену воду, необхідно, щоб вода знову закипіла, після чого вогонь одразу зменшуємо на «нижчий за середній» (я з 9 прибрав на 4), закриваємо пательню кришкою і варимо цепеліни 20 хвилин. Дуже важливо стежити в процесі варіння за тим, щоб вода ледь вирувала, оскільки при інтенсивному бурлінні, цепеліни можуть у вас розваритися!

литовські цепеліни

Поки страва у нас вариться, беремо сало, цибулю, чорний перець і готуємо спеціальні шкварки для подачі цепелін.

литовські цепеліни

Сало нарізаємо невеликими кубиками, відправляємо його на холодну пательню, і вмикаємо вогонь,

литовські цепеліни

Цибулю наріжемо кубиками середнього розміру,

литовські цепеліни

І як тільки сало почне підрум'янюватися, додамо до нього нарізану цибулю, і обсмажимо все це діло до красивого золотистого кольору,

литовські цепеліни

Ну а після того, як час варіння цепелін закінчиться, відкриємо кришку, акуратно і по одній штуці виловимо їх із води,

литовські цепеліни

Після чого відразу подамо їх до столу, додавши до них сметану, посічену зелень і спеціально підготовлені для цього шкварки. .

Примітки до рецепта

Якщо ви вирішите як начинку використовувати повністю обсмажений фарш, час варіння цепелін скорочується до 12-15 хвилин, що істотно збільшить шанси отримати не розварену страву.

…[/desc]