Салат олів’є рецепт класичний із ковбасою
Салат із відварених овочів, нарізаних кубиком, з вареною ковбасою, солоними огірками і зеленим горошком, заправлений майонезом — класика радянської кухні. Але навіть класика рано чи пізно відходить у минуле. А як було б шкода забути чудовий рецепт салату Олів’є! Згадаймо?
Звичайно ж, у сучасній кулінарії є десятки різних варіацій, як готувати салат олів’є (з грибами, креветками, кальмарами та іншою екзотикою). Але найпопулярнішим залишається рецепт класичний — олів’є з ковбасою, обов’язково вареною, «Докторською».
Склад олів’є — що, крім ковбаси?
- Картопля. Знадобиться 4-5 середніх за розміром бульб на стандартну салатницю, приблизно 500-600 г. Картоплю потрібно відварити в «мундирах», тобто разом зі шкіркою, до повної готовності. Щоб салат не вийшов надмірно крохмалистим, не беріть розсипчасті сорти, що легко розварюються, а також не додавайте в олів’є забагато картоплі, дотримуйтеся пропорцій.
- Морква. Для салату знадобиться 1-2 середніх морквини загальною масою 200-300 г. Цієї кількості достатньо, щоб надати салату солодкість і необхідну строкатість. Намагайтеся вибирати солодкі коренеплоди, насиченого помаранчевого кольору. Їх також слід відварити цілком, не очищаючи шкірку.
- Варена ковбаса. М’ясний інгредієнт для олів’є має бути високої якості та обов’язково свіжим, оскільки не буде піддаватися тепловій обробці. Стандартна кількість «варенки» — приблизно 400-500 г. Підійде ковбаса типу «Докторська», обов’язково без шпику.
- Курячі яйця. На олів’є піде 4-6 штук, бажано великих і свіжих. Відварювати їх потрібно круто, але не більше 10 хвилин, тоді вони не переваряться і залишаться ніжними.
- Огірки. В оригінальній рецептурі використовуються солоні огірочки, втім, їх можна замінити маринованими та частково свіжими плодами. Кількість додається за смаком, залежно від ступеня «солоності» продукту та розмірів. Як правило, достатньо 1-2 штук, приблизно 150 г.
- Горошок. Знадобиться консервований зелений горошок мозкових сортів, солодкий і особливо ніжний. З банки потрібно ретельно злити всю рідину, щоб вона не потрапила в салат і не зробила його надмірно водянистим. Знадобиться трохи більше половини стандартної баночки.
- Цибуля. Надає салату пікантності та гостроти. Можна використовувати ріпчасту або зелену цибулю. Кількість регулюється за смаком, як правило, достатньо 1/2 середньої цибулини або 5-6 пір’їн зеленої цибулі.
Який майонез підійде для заправки?
Інгредієнти
- варена ковбаса — 400-500 г
- курячі яйця — 4 шт.
- картопля — 4-5 середніх бульб
- морква — 1 шт.
- ріпчаста цибуля — 1/2 шт.
- консервований горошок — 200 г
- солоні огірки — 1-2 шт.
- майонез — 3 ст. л.
- сіль — за смаком
Як приготувати класичний олів’є з ковбасою
Моркву і картоплю відварюємо в «мундирах», тобто в шкірці, а яйця — круто. Готувати можна будь-яким зручним для вас способом: у каструлі з водою, у пароварці тощо.
Картоплю і моркву, що охололи, очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиком. Класична нарізка для олів’є — кубик 5-7 мм. Не кваптеся, що акуратніше і рівніше будуть нарізані овочі, то симпатичніше виглядатиме салат у тарілці.
Яйця, очищені від шкаралупи, подрібнюємо аналогічним чином. Можна скористатися ножем або спеціальною яйцерізкою.
Варену ковбасу нарізаємо точно таким же кубиком, як і всі інші компоненти олів’є.
Ну і який же олів’є без солоних огірків! Подрібнюємо один великий огірок або кілька невеликих за розміром плодів кубиком, за бажання можна очистити їх від шкірки. Деякі господині готують олів’є зі свіжим огірком — рецепт не вважається класичним, але все ж багатьом подобається саме такий варіант.
Половинку цибулини дрібно шаткуємо і разом із горошком відправляємо в миску до раніше нарізаних продуктів. Можна використовувати зелену цибулю, яка додасть страві приємну весняну нотку свіжості, та вона й м’якша за смаком, ніж ріпчаста. Із банки з горошком ретельно злийте всю рідину, інакше салат вийде занадто водянистим.
Залишилося заправити олів’є. Класичний рецепт любить майонез як соус. Звичайно ж, найкраще приготувати майонез у домашніх умовах. Якщо будете додавати магазинний, то вибирайте провансаль. Заправили? Тепер акуратно перемішайте, посоліть за смаком. Спробуйте, чи не потрібно додати ще солоних огірків або майонезу?
Класичний олів’є готовий! Подаємо до столу порційно або в загальній глибокій салатниці. Смачного!
Використано матеріали сайта https://domopichka.icu/.