Цвітна капуста запечена в духовці цілком
Для тих, хто любить усілякі запечені овочі — це чудова можливість урізноманітнити меню. Така капуста добре підходить, як гарнір або як самостійна страва. Смачно в гарячому і в холодному вигляді. Ще й красиво.
Мережею гуляє рецепт, якому я не стала довіряти, і зробила по-своєму. Там пропонувалося запікати сиру капусту, а в соус, крім іншого, йшло 300 г йогурту і сік одного лимона. У такій кількості рідини капусту простіше зварити, ніж запекти. У результаті вона має вийти твердою всередині і кислою на смак. А нам цього не потрібно.
Інгредієнти: цвітна капуста; 1 яйце; 5-6 ст.ложок сметани; 50 г твердого сиру; 1 ч. ложка сметани; 1 ч. ложка.ложка червоної солодкої паприки; 1 ч. ложка червоної солодкої паприки; 1 ч. ложка.ложка прованських трав; 1 ст.ложка оливкової олії; сіль-перець.
У мене була невелика головка цвітної капусти — всього 600 г. Якщо ваша буде побільше, можна збільшити кількість сметани на 1-2 ложки. Можна також використовувати несолодкий йогурт або густі вершки (для екстремалів — можна майонез). Спеції і трави вибирайте на свій смак, тут якраз немає особливих обмежень.
Зрізаємо з капусти зелене листя (якщо воно є) і обрізаємо плодоніжку врівень із «шапкою» таким чином, щоб капуста була стійкою. У велику каструлю наливаємо воду, підсолюємо її і доводимо до кипіння. Опускаємо нашу капусту плодоніжкою вниз. І коли вода знову закипить, варимо хвилин 10. Якщо вода не покриває всю капусту, можна її перевернути в процесі на кілька хвилин.
Вмикаємо духовку на 180-200*. Готуємо соус. У мисці збиваємо яйце. Додаємо сметану, паприку, прованські трави, дрібку солі та трохи чорного перцю. Добре перемішуємо і з'єднуємо з тертим на середній тертці сиром.
Форму вистилаємо фольгою. Так соус не пригорить до посуду. Кладемо у форму нашу капусту і ложкою поливаємо її соусом. Намагайтеся, щоб сир рівномірно покрив головку капусти. Частина соусу стече вниз, це не страшно.
Відправляємо в духовку на 30 хвилин. Через 20 хвилин мені довелося прикрити шматочком фольги верхівку капусти, щоб вона не згоріла. Але це в мене така духовка. Тому орієнтуйтеся там уже самі. Дістати капусту з духовки, дати їй хвилин 10 відпочити. При подачі можна розрізати капусту на частини і полити розтопленим вершковим маслом, або приготувати який-небудь соус.
Створено за підтримки сайта https://topmyblog.icu/