Фарширований гарбуз запечений у духовці з м’ясом і рисом
З приходом осені господині тішать домашніх неймовірно ароматними й оригінальними стравами, такими як гарбуз, приготований у духовці цілком, фарширований найрізноманітнішими начинками. Для нього не потрібен посуд — жовтобока красуня — це їстівна каструлька, що передає звичайному рису чи картоплі свій неповторний смак.
Підготовка до запікання
Гарбуз краще брати круглий, приплюснутий, тоді він буде стійким і коли обм’якне, не впаде на бік. Попередня підготовка не займе багато часу, але вимагає акуратності. Насамперед плід ретельно миють. Потім витирають насухо рушником.
Далі знадобиться ніж. Ніж вибирайте тонкий і довгий. Товстим і коротким рівно зрізати кришку не вийде.
Тепер робимо наступне:
- Зрізаємо верхню частину з хвостиком.
- Рукою вибираємо насіння і волокнисту м’якоть.
- Ложкою зчищаємо залишки волокон і якщо потрібно, розширюємо внутрішній простір.
- У розігріту духовку ставимо гарбуз, туди ж — «кришку». Нехай «каструлька» трохи прогріється — хвилин 10 для цього буде достатньо.
- Щойно ви дістанете теплий гарбуз із духової шафи, змастіть стінки зсередини топленою олією (підійде і будь-яка рослинна).
Підготовка завершена. Тепер можна закладати будь-яку начинку. А вибирати є з чого.
Гарбуз фарширований, запечений цілком у духовці з м’ясом і картоплею
Картопля з м’ясом — просте, ситне та смачне поєднання. Але воно вийде ще смачнішим, якщо замість звичайної каструлі взяти гарбуз, а замість тушкування використати спосіб запікання.
- Підготовлений гарбуз середнього розміру;
- М’ясо (свинина, курка, телятина, ягнятина) — 400 г;
- Картопля — 6-7 шт.;
- Морква — 1 шт.;
- Цибуля — 2 середніх.
- Сметана — 4 ст.л.;
- Олія рослинна для смаження;
- Масло вершкове (топлене) для змащування стінок гарбуза зсередини;
- Вода або бульйон — 150 — 200 мл;
- Зелень;
- Сіль, перець.
- М’ясо помити, зачистити від плівок. Порізати кубиками.
- Картоплю почистити і теж нарізати — брусочками або кубиками. Якщо картопля дрібна, то можна покласти її цілком, середню — половинками або четвертинками.
- Обсмажити на сковороді цибулю. Коли він стане прозорим, додати моркву.
- У готову засмажку ввести сметану, влити бульйон або воду, посолити, поперчити, довести до кипіння.
- Одержаний соус перелити в гарбуз, викласти частину м’яса, потім — картоплю, знову м’ясо і знову — картоплю. Присипати зеленню.
- Накрити гарбузовою кришкою, поставити в пательню або будь-яку іншу форму, відправити в духовку, розігріту до 180°C, на 1 — 1,5 години залежно від розміру гарбуза.
Перевірити, чи готовий фарширований гарбуз, можна зубочисткою. Якщо стінка вільно протикається, значить, запечену страву пора діставати. М’ясо з картоплею за півтори години точно дійдуть до готовності. Оскільки продукти ми укладали в підігрітий плід, часу на нагрівання і готування піде менше.
Фарширований гарбуз до сімейної вечері, запечений у духовці з м’ясом і довгозерним рисом
Для цього рецепта краще взяти довгий рис. Його попередньо відварюють до напівготовності.
Знадобляться такі продукти:
- Гарбуз цілком із частково вибраною м’якоттю;
- Рис — 1 склянка;
- М’ясо — 400 г;
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- Морква — 1 шт.;
- Родзинки — 1 ст.л;
- Сіль, перець.
- М’ясо, нарізане невеликими шматочками, обсмажити.
- Додати до м’яса дрібно нарізану цибулю і натерту на крупній тертці моркву. На слабкому вогні протомити 5 — 7 хвилин.
- Тим часом відварити до напівготовності рис. Воду злити.
- Залити родзинки окропом на 3 хвилини.
- В окремому посуді перемішати рис, м’ясо з овочами, посолити, поперчити. Додати родзинки. Акуратно перемішати.
- Перекласти в гарбуз. Нарити кришкою.
Запечений у духовці фарширований ароматний гарбуз із м’ясом і рисом готується 40 — 60 хвилин за температури 180°C.
Воду додавати не треба, оскільки під час приготування гарбуз виділить сік. Рис у нас практично готовий і буде вбирати рідину тільки для того, щоб насититися смаком і ароматом великої осінньої ягоди.
Фарширований (з начинкою) гарбуз, запечений у духовці з грибами, куркою і картоплею по-селянськи
Із чого будемо готувати:
- 1 невеликий гарбуз;
- Курячі стегенця — 4 шт.;
- Картопля відварена в мундирі — 6 штук;
- Гриби (печериці) — 400 г;
- 1 цибулина;
- 1 моркву;
- Олія рослинна;
- Масло вершкове — 50 г;
- Сіль, спеції.
Для цього рецепта краще брати ті частини курки, які жирніші. Вони дадуть додаткову соковитість.
- Цибулю нарізати півкільцями, моркву великими кубиками, обсмажити на рослинній олії.
- Відварену в шкірці картоплю почистити і розрізати на 4 частини.
- Курячі стегенця розділити на порційні шматки (розрубати кожне на 2 — 3 частини). Обсмажити в окремій сковороді.
- Гриби печериці замочити на 15 хвилин у воді, ретельно промити, нарізати крупно. Відварити, потім обсмажити на вершковому маслі.
- Скласти все шарами в «каструльку», не забуваючи солити і перчити. Начинку укладаємо щільно до самого верху.
- Накриваємо кришкою, ставимо у форму, відправляємо запікатися в духовку на 1 годину за температури 180°C.
Щоб фарширований соковитий гарбуз, запечений у духовці з обсмаженими грибами, куркою та картоплею, був ще смачнішим і ніжнішим, влийте в начинку півсклянки молока і покладіть зверху кубик вершкового масла. Перед подачею на стіл страву посипають зеленню.
Солодкі ласощі з сиром, родзинками та яблуками
Прекрасний корисний десерт готується дуже просто і продуктів для нього потрібно небагато. Для красивої подачі більше підійдуть маленькі гарбузики, але якщо їх немає, використовують один невеликого розміру.
- Гарбуз (або кілька маленьких);
- Сир — 300 г;
- Ізюм;
- Цукор — 2 ст.л;
- Яблука.
- Всипати в сир цукор, перемішати, додати родзинки, знову перемішати. Якщо любите корицю, введіть її.
- Яблука нарізати тонкими часточками.
- Наповнити половину об’єму гарбуза сирною масою.
- Об’єм, що залишився, заповнити яблуками.
- Полити лимонним соком.
- Поставити в розігріту духовку на 1 годину. Температура — 180°C.
Легкий і неймовірно ніжний десерт готовий.
Як бачите, гарбуз цілком, фарширований і запечений у духовці, може бути і основною стравою, і десертом. Вона добре поєднується з м’ясом (особливо — птиці), яблуками, крупами. Ці рецепти підійдуть для святкового столу. Ви неодмінно здивуєте гостей оригінальною подачею, а смак теж не підведе.
Рецепт за мотивами рецептів на https://yarinknochka.top/.