Фарширований гарбуз запечений у духовці з м’ясом і рисом

Фарширований гарбуз запечений у духовці з м'ясом і рисом продуктів для нього потрібно

З приходом осені господині тішать домашніх неймовірно ароматними й оригінальними стравами, такими як гарбуз, приготований у духовці цілком, фарширований найрізноманітнішими начинками. Для нього не потрібен посуд — жовтобока красуня — це їстівна каструлька, що передає звичайному рису чи картоплі свій неповторний смак.

Підготовка до запікання

Гарбуз краще брати круглий, приплюснутий, тоді він буде стійким і коли обм’якне, не впаде на бік. Попередня підготовка не займе багато часу, але вимагає акуратності. Насамперед плід ретельно миють. Потім витирають насухо рушником.

Далі знадобиться ніж. Ніж вибирайте тонкий і довгий. Товстим і коротким рівно зрізати кришку не вийде.

Тепер робимо наступне:

  1. Зрізаємо верхню частину з хвостиком.
  2. Рукою вибираємо насіння і волокнисту м’якоть.
  3. Ложкою зчищаємо залишки волокон і якщо потрібно, розширюємо внутрішній простір.
  4. У розігріту духовку ставимо гарбуз, туди ж — «кришку». Нехай «каструлька» трохи прогріється — хвилин 10 для цього буде достатньо.
  5. Щойно ви дістанете теплий гарбуз із духової шафи, змастіть стінки зсередини топленою олією (підійде і будь-яка рослинна).

Підготовка завершена. Тепер можна закладати будь-яку начинку. А вибирати є з чого.

Гарбуз фарширований, запечений цілком у духовці з м’ясом і картоплею

Картопля з м’ясом — просте, ситне та смачне поєднання. Але воно вийде ще смачнішим, якщо замість звичайної каструлі взяти гарбуз, а замість тушкування використати спосіб запікання.

  • Підготовлений гарбуз середнього розміру;
  • М’ясо (свинина, курка, телятина, ягнятина) — 400 г;
  • Картопля — 6-7 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Цибуля — 2 середніх.
  • Сметана — 4 ст.л.;
  • Олія рослинна для смаження;
  • Масло вершкове (топлене) для змащування стінок гарбуза зсередини;
  • Вода або бульйон — 150 — 200 мл;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.
  1. М’ясо помити, зачистити від плівок. Порізати кубиками.
  2. Картоплю почистити і теж нарізати — брусочками або кубиками. Якщо картопля дрібна, то можна покласти її цілком, середню — половинками або четвертинками.
  3. Обсмажити на сковороді цибулю. Коли він стане прозорим, додати моркву.
  4. У готову засмажку ввести сметану, влити бульйон або воду, посолити, поперчити, довести до кипіння.
  5. Одержаний соус перелити в гарбуз, викласти частину м’яса, потім — картоплю, знову м’ясо і знову — картоплю. Присипати зеленню.
  6. Накрити гарбузовою кришкою, поставити в пательню або будь-яку іншу форму, відправити в духовку, розігріту до 180°C, на 1 — 1,5 години залежно від розміру гарбуза.

Перевірити, чи готовий фарширований гарбуз, можна зубочисткою. Якщо стінка вільно протикається, значить, запечену страву пора діставати. М’ясо з картоплею за півтори години точно дійдуть до готовності. Оскільки продукти ми укладали в підігрітий плід, часу на нагрівання і готування піде менше.

Фарширований гарбуз до сімейної вечері, запечений у духовці з м’ясом і довгозерним рисом

Для цього рецепта краще взяти довгий рис. Його попередньо відварюють до напівготовності.

Знадобляться такі продукти:

  • Гарбуз цілком із частково вибраною м’якоттю;
  • Рис — 1 склянка;
  • М’ясо — 400 г;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Родзинки — 1 ст.л;
  • Сіль, перець.
  1. М’ясо, нарізане невеликими шматочками, обсмажити.
  2. Додати до м’яса дрібно нарізану цибулю і натерту на крупній тертці моркву. На слабкому вогні протомити 5 — 7 хвилин.
  3. Тим часом відварити до напівготовності рис. Воду злити.
  4. Залити родзинки окропом на 3 хвилини.
  5. В окремому посуді перемішати рис, м’ясо з овочами, посолити, поперчити. Додати родзинки. Акуратно перемішати.
  6. Перекласти в гарбуз. Нарити кришкою.

Запечений у духовці фарширований ароматний гарбуз із м’ясом і рисом готується 40 — 60 хвилин за температури 180°C.

Воду додавати не треба, оскільки під час приготування гарбуз виділить сік. Рис у нас практично готовий і буде вбирати рідину тільки для того, щоб насититися смаком і ароматом великої осінньої ягоди.

Фарширований (з начинкою) гарбуз, запечений у духовці з грибами, куркою і картоплею по-селянськи

Із чого будемо готувати:

  • 1 невеликий гарбуз;
  • Курячі стегенця — 4 шт.;
  • Картопля відварена в мундирі — 6 штук;
  • Гриби (печериці) — 400 г;
  • 1 цибулина;
  • 1 моркву;
  • Олія рослинна;
  • Масло вершкове — 50 г;
  • Сіль, спеції.

Фарширований гарбуз запечений у духовці з м'ясом і рисом як під час приготування гарбуз

Для цього рецепта краще брати ті частини курки, які жирніші. Вони дадуть додаткову соковитість.

  1. Цибулю нарізати півкільцями, моркву великими кубиками, обсмажити на рослинній олії.
  2. Відварену в шкірці картоплю почистити і розрізати на 4 частини.
  3. Курячі стегенця розділити на порційні шматки (розрубати кожне на 2 — 3 частини). Обсмажити в окремій сковороді.
  4. Гриби печериці замочити на 15 хвилин у воді, ретельно промити, нарізати крупно. Відварити, потім обсмажити на вершковому маслі.
  5. Скласти все шарами в «каструльку», не забуваючи солити і перчити. Начинку укладаємо щільно до самого верху.
  6. Накриваємо кришкою, ставимо у форму, відправляємо запікатися в духовку на 1 годину за температури 180°C.

Щоб фарширований соковитий гарбуз, запечений у духовці з обсмаженими грибами, куркою та картоплею, був ще смачнішим і ніжнішим, влийте в начинку півсклянки молока і покладіть зверху кубик вершкового масла. Перед подачею на стіл страву посипають зеленню.

Солодкі ласощі з сиром, родзинками та яблуками

Прекрасний корисний десерт готується дуже просто і продуктів для нього потрібно небагато. Для красивої подачі більше підійдуть маленькі гарбузики, але якщо їх немає, використовують один невеликого розміру.

  • Гарбуз (або кілька маленьких);
  • Сир — 300 г;
  • Ізюм;
  • Цукор — 2 ст.л;
  • Яблука.
  1. Всипати в сир цукор, перемішати, додати родзинки, знову перемішати. Якщо любите корицю, введіть її.
  2. Яблука нарізати тонкими часточками.
  3. Наповнити половину об’єму гарбуза сирною масою.
  4. Об’єм, що залишився, заповнити яблуками.
  5. Полити лимонним соком.
  6. Поставити в розігріту духовку на 1 годину. Температура — 180°C.

Легкий і неймовірно ніжний десерт готовий.

Як бачите, гарбуз цілком, фарширований і запечений у духовці, може бути і основною стравою, і десертом. Вона добре поєднується з м’ясом (особливо — птиці), яблуками, крупами. Ці рецепти підійдуть для святкового столу. Ви неодмінно здивуєте гостей оригінальною подачею, а смак теж не підведе.

Рецепт за мотивами рецептів на https://yarinknochka.top/.