Курка на рожні покроковий фото рецепт
Фото курки, яка була запечена над вугіллям багаття на рожні на рожні, т.е. на порівняно товстій (порівняно зі звичайними шампурами) березовій палиці, який і виконував роль імпровізованого рожна. Готується ця страва напрочуд просто, але справедливості заради, слід визнати, що злегка нудно… курку доводиться постійно повільно обертати навколо своєї осі, щоб досягти тим самим рівномірного її запікання… а це, блін, дуже нудне заняття..! Якщо двома словами, то курка на рожні готується так: натираємо птицю сумішшю солі і чорного перцю, нанизуємо курку на рожен, закріплюємо дротом і запікаємо над вугіллям багаття. Ну а те що я розповів у двох словах, дуже детально і з фотографіями можна знайти тут.
Інгредієнти
- Курка — 1 шт.;
- Чорний перець — 1 ч. ложка;
- Сіль — 1 ч. ложка;
Рецепт присвячений приготуванню курки на рожні над вугіллям багаття. Беремо звичайну курку, з усіх боків натираємо її сіллю і чорним перцем, нанизуємо на кілок (він же рожен), і запікаємо птаха над вугіллям багаття постійно прокручуючи як на грилі. Виходить соковито, смачно, а найголовніше — дуже душевна і цікава істинно чоловіча страва!
Багато хто з вас читав розповіді про те, як хтось десь підстрелив когось у лісі, нанизав тушку на рожен і запік над вугіллям багаття, потім смачно смакував цю красу, з детальним описом того, як жир стікав по бороді й пальцях і як віяло ароматом від смачної рум’яної та запеченої скоринки цієї страви… От і я читав… а тому і вирішив перевірити, що являє собою їжа, приготована на рожні, і чи можливо отримати від цього способу приготування нормальний результат. Забігаючи наперед скажу, що курка на рожні вийшла не те що смачною — вона взагалі була незрівнянною! Ну а робив я її так.
Розпалюємо велике багаття, оскільки нам знадобиться багато хорошого жаркого вугілля. Передбачаючи питання щодо можливості запекти курку на рожні на готовому обпаленому деревному вугіллі, яке зазвичай купують для шашлику, смію припустити, що напевно можна готувати і на ньому, але його знадобиться побільше, ніж для шашлику… отже, розводимо вогнище (а так, до речі, хочу додати, що під ним у мене в цей час ще готується м’ясо у фользі), і поки воно (вогнище) собі горить,
Змішуємо по одній чайній ложці чорного меленого перцю та солі. Звісно, в теорії можна використовувати різні приправи (та й всередину курки можна кинути і зелені, і часнику, і ще багато чого), але мені у свій перший раз при приготуванні курки на рожні для чистоти експерименту хотілося по максимуму отримати природний смак запеченої в такий спосіб курки, тому лише сіль та перець… ну а ви, звісно, можете використовувати будь-які приправи…
Далі, тушку курки гарненько промиваємо водою, сушимо її паперовими або звичайними рушниками,
Після чого гарненько натираємо птицю сіллю і перцем зовні,
І всередині тушки,
Даємо птиці трохи промаринуватися (якщо є на вулиці мухи, рекомендую прибрати курку в поліетиленовий пакет), а самі підготуємо березову палицю завдовжки метр-півтора і завтовшки 2-3 см., з якої обстругаємо один кінець сантиметрів на 70, щоб він був без берести (щоб вона не запалювалася) і злегка плоским (щоб менше прокручувалася тушка), крім цього, для останньої мети нам потрібно підготувати пару шматків звичайного алюмінієвого дроту,
Нанизуємо курку на рожен, так, щоб з одного боку залишився вільним кінець приблизно сантиметрів 50 (він потрібен, щоб уперти його під час обертання), і міцно закріпимо його з двох боків дротом, щоб він не прокручувався під час запікання,
Тепер нам залишилося дочекатися, коли вугілля буде готове, і птицю можна над ним підвішувати. Як видно на фото, я використовував як опору рожна, — покупний складаний мангал, але можна з двох боків викласти будь-яке піднесення як із цегли, так і з колод, а можна взагалі зробити дерев’яні рогатини з двох боків!
Після того, як курка на рожні вивішена над вугіллям, її необхідно відразу почати повільно обертати в який-небудь один бік. На самому початку я зробив невелику помилку — став запікати птицю на кшталт шашлику, т.е. до запікання, потім перевертав… курка почала підпікатися зовні, а всередині вона залишалася сирою… і напевно, продовжуючи так її готувати, я б просто її спалив, але так і не приготував. Мені пощастило, розумна думка прийшла вчасно, і я вчасно схаменувся. Тож, повторюся — підвісили рожен з куркою над вугіллям і починаємо повільно та постійно перевертати тушку навколо своєї осі приблизно зі швидкістю, з якою обертається електро-гриль. Це фото того, який вигляд має курка на рожні після 15 хвилин запікання,
Це фото курки після 40 хвилин запікання і безперервного обертання рожна,
… після 50 хвилин,
Ну і нарешті, 55 хвилин з моменту початку запікання курки, тут я вирішив, що курка готова і її можна знімати з вугілля, але вам рекомендую все ж таки проткнути тушку в районі грудки і стегна і переконатися, що сік з неї йде прозорий. Якщо сік із кров’ю, потрібно курку продовжити запікати.
Щойно курка приготується, її можна зняти нарешті з рожна і подати на стіл зі свіжими овочами та зеленню,
Ну а це фото курки приготованої на рожні крупним планом. Усім приємного апетиту та удачі в приготуванні описаного вище рецепта запеченої на рожні курки.
Примітки
Я підозрюю, що якщо перед запіканням курку промаринувати кілька годин у маринаді зі спецій і часнику, то вийде ще крутіше, принаймні наступного разу я маю намір підтвердити на практиці своє припущення!