Гребінці в соусі з шампанського та червоної ікри
Гребінці гарні в будь-якому вигляді, але іноді варто трохи повозитися, щоб страва мала святковий вигляд. Цей рецепт якраз із таких. Маніпуляції біля плити для приготування страви зведені до мінімуму, а результат, як то кажуть, на обличчя. На столі красуються підсмажені на вершковому маслі гребінці, прикрашені вершковим соусом із шампанським і червоною ікрою. У цьому рецепті гребінці привезені з Камчатки, а ікра нерки сахалінська. Пробуємо?

Для приготування гребінців вам знадобиться
-
- гребінці (заморожені) — близько 400г
- карі (готовий порошок) — за смаком
для соусу:
- цибуля шалот — 2 шт.
- вершки (жирність 10-20%) — близько 1/2 склянки
- шампанське (брют або сухе) — 1/2 склянки
- масло вершкове — близько 50г
- ікра червона — 2 ст. л.
- сіль — за смаком
- мелений білий перець.
Рецепт гребінців

Підготувати гребінці до смаження. Для цього залишити молюсків розморожуватися в холодильнику, потім перекласти їх на паперову серветку, злегка посипати порошком каррі і залишити в холодильнику, щоб прибрати надлишок вологи в молюсках.

У сковороді розігріти приблизно 2 ст.л. рослинної олії, покласти в олію розчавленого ножем очищеного зубчика часнику та трохи її прогріти, щоб олія ввібрала в себе аромат часнику. Як тільки зубчик часнику почне темніти, видалити його з олії. У часникову олію по одному викладати гребінці і смажити з кожного боку приблизно по 1 хвилині, до утворення апетитної скоринки, але молюски при цьому не повинні втратити соковитість. Наприкінці смаження посолити за смаком гребінці. Замість солі можна взяти соєвий соус.

Тепер у темпі вальсу (швидко!) приготувати вершковий соус на шампанському. Детальний його опис уже був на сайті. Очищені цибулинки цибулі шалот дрібно порубати.

У сотейнику або глибокій сковороді розтопити вершкове масло і пасерувати цибулю до прозорості. Влити в сотейник із пасерованою цибулею шампанське. Прогріти на слабкому вогні, потім зробити вогонь ще меншим і томити цибулю в шампанському приблизно 2-3 хвилини.

Додати вершки. Жирність вершків вибирайте на свій смак. Я зрозуміла, що мені більше подобається цей соус із жирними вершками не менше 30%, але цілком підійдуть10-20%-ві. Прогріти вершки в соусі, не доводячи його до кипіння.

Зняти вершковий соус із шампанським з плити і додати червону ікру. Акуратно перемішати, приправити за смаком сіллю і меленим білим перцем (можна і чорним, але білий естетичніший). Ще теплі смажені гребінці розкласти по тарілках і полити соусом. Відразу ж подавати до столу. Смачного!