Баклажани з часником на зиму

Любите баклажани і не втрачаєте можливості поласувати смачною закускою в сезон? Давайте продовжимо приємну мить і зробимо смачні заготовки на зиму! Пропонуємо добірку рецептів, як закрити баклажани з часником на зиму. Нагадаємо, що у складі баклажанів та інших овочів є вітаміни та мікроелементи, а часник це взагалі перший засіб для імунітету. А отже, закуски будуть не тільки смачні, а й корисні.

Баклажани з часником на зиму — покроковий фото рецепт

Квашені баклажани практично не поступаються за своєю користю квашеній капусті, але мають більш цікаві та незвичайні смакові характеристики. Та й виглядають так, що можна ставити на святковий стіл. А готуються дуже легко!

Інгредієнти

  • Баклажани: 2 кг
  • Морква: 500 г
  • Часник: 5 зубчиків
  • Петрушка: пучок
  • Лавровий лист: 2 шт.
  • Запашний перець: 8 шт.
  • Сіль: 7 ст. л.

Інструкція приготування

  1. Баклажани добре миємо, відрізаємо хвостики і в кількох місцях проколюємо виделкою.

    Баклажани з часником на зиму

  2. У воду насипаємо 5 ложок солі, доводимо до кипіння і кладемо сині.

    Баклажани з часником на зиму

  3. Варимо, поки вони не будуть легко проколюватися виделкою.

    Баклажани з часником на зиму

  4. Викладаємо в тарілку в один шар і ставимо під гніт.

    Баклажани з часником на зиму

  5. Готуємо розсіл: до двох літрів води додаємо 2 ложки солі, запашний перець і лавровий лист.

    Баклажани з часником на зиму

  6. Через кілька годин дістаємо синенькі з-під преса і розрізаємо вздовж, не дорізаючи до кінця приблизно 2 см.

    Баклажани з часником на зиму

  7. Часник очищаємо і пропускаємо через прес.

    Баклажани з часником на зиму

  8. Моркву чистимо і тремо на крупній тертці.

    Баклажани з часником на зиму

  9. Відкриваємо кожен баклажан і накладаємо в нього часник і моркву.

    Баклажани з часником на зиму

  10. Заготовки щільненько складаємо в каструлю шарами, перекладаючи свіжою петрушкою.

    Баклажани з петрушкою

  11. Заливаємо розсолом, придавлюємо плоскою тарілкою, зверху ставимо гніт і залишаємо на три дні.

    Баклажани з часником на зиму

  12. Перекладаємо в банки, заливаємо гарячим розсолом і закатуємо кришками. Зберігати баклажани з часником краще в прохолодному місці, але можна і за кімнатної температури.

    Баклажани з петрушкою

Гострі часникові баклажани

Гострі смажені баклажани з часником і гірким перцем стануть чудовою закускою в холодну пору року і не тільки. Готується відносно просто, хоча й не зовсім швидко. Але задоволені обличчя рідних взимку того варті!

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1.5 кг;
  • Часник — 2 головки;
  • Гострий перець — 1 шт.;
  • Рослинна олія для смаження;
  • Оцет 9 % — 75 мл;
  • Вода — 75 мл;
  • Цукор — 1 ст. л.;
  • Сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі ріжемо кільцями близько 1 см завтовшки. Складаємо в друшляк шарами і солимо.Баклажани з часником на зиму
  2. Ставимо під гніт на кілька годин. Половину часнику очищаємо і дрібно ріжемо.Баклажани з часником на зиму
  3. Другу половину часнику перемелюємо в м’ясорубці разом із гострим перцем. З баклажанів зливаємо воду і добре підсушуємо їх.Баклажани з часником на зиму
  4. Смажимо на сковорідці з рослинною олією до напівготовності. До часнику і гострого перцю додаємо воду, цукор і оцет.Баклажани з часником на зиму
  5. Кожен баклажановий шматочок вмочуємо в соус і кладемо в банку. Укладаємо до самого верху досить щільно, зверху виливаємо ще трохи соусу.Баклажани з часником на зиму
  6. Банки прикриваємо кришками, ставимо в каструлю з киплячою водою на 15 хвилин. Закочуємо, перевертаємо і залишаємо до охолодження. Відносимо на зберігання в комору.Баклажани з часником на зиму

Смажені баклажани з часником і овочами на зиму

Ніжний салат із баклажанів із болгарським перцем і помідорами — чудова закуска до будь-якої страви. Як приготувати таку смакоту на зиму, розповість наступний рецепт.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1.5 кг;
  • Помідори — 1.2 кг;
  • Цибуля ріпчаста — 200 г;
  • Болгарський перець — 300 г;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Гіркий перець — 1 шт.;
  • Сіль — 1 ст. л.;
  • Цукор — 5 ст. л.;
  • Оцет 9% — 100 мл;
  • Запашний перець — 5 горошин;
  • Чорний перець — 10 горошин;
  • Рослинна олія для смаження.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани ріжемо кільцями близько 1 см. Солимо, перемішуємо і залишаємо на півгодини.Баклажани з часником на зиму
  2. Помідори, очищені перці, цибулю і часник пропускаємо через м’ясорубку. Перемішуємо масу і ставимо на вогонь.Баклажани з часником на зиму
  3. Додаємо цукор і спеції та проварюємо близько 40 хвилин. Баклажани обсмажуємо на рослинній олії до золотистої скоринки.Баклажани з часником на зиму
  4. Обсмажені сині відправляємо в томатний соус, перемішуємо і варимо 15 хвилин. За кілька хвилин до вимкнення вливаємо оцет.Баклажани з часником на зиму
  5. Готову закуску в гарячому вигляді розкладаємо в банки і відразу закатуємо. Для додаткової стерилізації накриваємо теплою ковдрою.Баклажани з часником на зиму

Листковий овочевий салат із баклажанів і часнику на зиму

Ніжні смажені овочі в томатному соку стануть найулюбленішою консервацією у вашому домі. Такий салатик можна подати до картоплі або каші, м’яса або риби, а можна з’їсти просто з хлібцем. Це шалено смачно!

Витрати спецій і пряних добавок у рецепті наведено на одну банку.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 кг;
  • Помідори — 2 кг;
  • Болгарський перець — 1 кг;
  • Гіркий перець — 3 шт.;
  • Часник — 6 зубчиків;
  • Зелень — 1 пучок;
  • Оцет 9% — 1 ст. л.;
  • Сіль — 1 ст. л.;
  • Цукор — 1 ч. л.;
  • Чорний перець — 5 горошин;
  • Лавровий лист — 1 шт.;
  • Рослинна олія для смаження.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани ріжемо кільцями близько 1 см. Болгарський перець очищаємо і ріжемо на три-чотири часточки.Баклажани з часником на зиму
  2. Баклажани обсмажуємо в олії до золотистої скоринки. У тій же олії обсмажуємо перець.Баклажани з часником на зиму
  3. Зелень дрібно ріжемо, часник чистимо, подрібнюємо через прес. Часник і зелень перемішуємо. Половину помідорів ріжемо тонкими кільцями.Баклажани з часником на зиму
  4. На дно банки кладемо по 5 горошин перцю, кільця гіркого перцю і лавровий лист. Шарами викладаємо обсмажені сині, помідори та зелень.Баклажани з часником на зиму
  5. Другу частину помідорів пропускаємо через соковижималку. У банки заливаємо морс і зверху висипаємо ложку солі.Баклажани з часником на зиму
  6. Стерилізуємо банки близько 30 хвилин після закипання води в каструлі. Після додаємо в них цукор і оцет.Баклажани з часником на зиму
  7. Закочуємо, перевертаємо догори дном і залишаємо до охолодження в ковдрі. Такий листковий салат стане чудовим доповненням до сімейної вечері.Баклажани з часником на зиму

Аджика з баклажанами та часником

Чудова аджика дуже просто готується, але неодмінно стане популярною у вашій родині. Набір продуктів стандартний, але за рахунок додавання яблук і баклажанів смак зовсім інший і просто приголомшливий.

Основна перевага цього рецепта в тому, що можна використовувати будь-які некондиційні овочі — криві, трохи зіпсовані, перезрілі.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 кг;
  • Помідори — 3 кг;
  • Болгарський перець — 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг;
  • Яблука кисло-солодкі — 2.5 кг;
  • Гіркий перець — 1 шт.;
  • Часник — 3 головки;
  • Рослинна олія — 400 мл;
  • Оцет — 200 мл;
  • Цукор — 200 г;
  • Сіль — 3 ст. л. (за смаком).

Спосіб приготування:

  1. У помідорів вирізаємо попки і ріжемо на чотири частини. Цибулю чистимо і ріжемо великими шматочками.Баклажани з часником на зиму
  2. У болгарського перцю вирізаємо насіння і нарізаємо стінки на великі часточки. У яблук прибираємо серединку і шаткуємо шматочками.Баклажани з часником на зиму
  3. Баклажани ріжемо великими шматочками, щоб пройшли в м’ясорубку. Гіркий перець подрібнюємо довільно.Баклажани з часником на зиму
  4. Підготовлені овочі разом пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо одразу сіль, цукор і рослинну олію.Баклажани з часником на зиму
  5. Ставимо на вогонь і варимо 30 хвилин, періодично помішуючи. Після вимкнення кладемо дрібно нарізаний часник, вливаємо оцет, якщо потрібно, досолюємо.Баклажани з часником на зиму
  6. У стерилізовані банки викладаємо аджику в гарячому вигляді й одразу закатуємо. Взимку така аджика влетить за милу душу не тільки з м’ясом, а й з порожніми макаронами.Баклажани з часником на зиму

Баклажани по-англійськи з часником на зиму

На перший погляд це абсолютно звичайне овочеве рагу з додаванням баклажанів. Особливих секретів і якихось складних компонентів у ньому немає. Але за рахунок того, що використовуються дуже молоді овочі, смак виходить найніжнішим і по-справжньому англійським.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Помідори — 1 кг;
  • Болгарський перець — 300 г;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Гострий перець — 2 шт.;
  • Оцет — 30 мл;
  • Рослинна олія — 70 мл;
  • Цукор — 125 г;
  • Сіль — 30 г.

Спосіб приготування:

  1. Усі овочі добре миємо, якщо потрібно чистимо. Баклажани ріжемо великими шматочками і кладемо в сотейник.
  2. Томати, перці та часник ріжемо довільно, потім подрібнимо блендером або через м’ясорубку.
  3. Масу виливаємо до синіх, додаємо сіль, цукор, рослинну олію та оцет. Тушкуємо близько 20 хвилин.
  4. Перекладаємо в стерилізовані банки, закатуємо і залишаємо в теплому місці до охолодження.Баклажани по-англійськи

Як приготувати баклажани по-корейськи з часником

Овочі по-корейськи завжди виходять неймовірно смачними, але баклажани за цим рецептом вигідно виділяються із загальної маси. Так, доведеться витратити чимало часу, але в підсумку вийде дуже красиво, а як смачно! Словами не передати..

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Морква — 300 г;
  • Цибуля ріпчаста — 300 г;
  • Гіркий перець — 1 шт.;
  • Оцет — 50 мл;
  • Рослинна олія — 4 ст. л.;
  • Спеції для моркви по-корейськи — 1 ст. л.;
  • Коріандр — 1 ч. л.;
  • Сіль — 2.5 ст. л.;
  • Цукор — 4 ст. л. л.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани миємо, видаляємо плодоніжки і ріжемо тонкими брусочками. Присипаємо ложкою солі, перемішуємо і залишаємо на 2 години.
  2. Чистимо моркву і тремо на тертці. Цибулю чистимо і ріжемо тонкими півкільцями. Дрібно рубаємо гіркий перець.
  3. Баклажанову соломку промиваємо, підсушуємо і обсмажуємо близько 10 хвилин на рослинній олії.
  4. З’єднуємо всі овочі. Видавлюємо через прес часник. Акуратно перемішуємо.
  5. Кладемо сіль, цукор, спеції, вливаємо оцет. Ще раз перемішуємо і залишаємо в холодильнику на ніч.
  6. Вранці розкладаємо овочевий салат по стерилізованих банках і закатуємо. Сподіваємося, вам сподобаються баклажани по-корейськи!Баклажани по-корейськи

Рецепт баклажанів по-грузинськи

Продовжуємо куштувати консервовані страви з баклажанів, які готують у різних країнах світу. На черзі Грузія. Ця універсальна овочева закуска чудово підійде і для великого свята, і для рядової сімейної вечері.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 2 головки;
  • Цибуля ріпка — 300 г;
  • Морква — 400 г;
  • Болгарський перець — 300 г;
  • Рослинна олія — 125 мл;
  • Оцет — 4 ст. л.;
  • Мед — 1 ст. л.;
  • Сіль — 1 ст. л.;
  • Перець — 0.5 ч. л.;
  • Зелень — пучок.

Готуючи щось особливе, не забудьте про простий рецепт малосольних огірків, який ви знайдете на https://zrobimorazom.online/jak-zrobiti-smachni-malosolni-ogirki-v-paketi-za-5.html. Цей рецепт не лише легкий, але й дозволяє зберегти унікальний смак свіжих овочів. Завдяки швидкому процесу приготування, ви зможете насолоджуватися цією апетитною закускою вже через кілька годин. Відкрийте для себе простоту та смачність у кожному кусочку!

Спосіб приготування:

  1. Баклажани миємо, відрізаємо плодоніжки, розрізаємо навпіл. Варимо до м’якості, потім ставимо під прес на півгодини.
  2. Цибулю очищаємо і ріжемо півкільцями. Моркву теж чистимо і тремо на тертці. Овочі смажимо на рослинній олії до золотистої скоринки.
  3. Перець промиваємо, виймаємо насіння і шаткуємо соломкою. Часник очищаємо і подрібнюємо ножем або на тертці.
  4. Баклажани виймаємо з-під преса і ріжемо середніми шматочками. З’єднуємо з іншими овочами. Додаємо дрібно порубану зелень.
  5. Для маринаду змішуємо оцет, мед, сіль, перець і будь-які спеції за смаком. Виливаємо маринад в овочеву масу і залишаємо на ніч.
  6. Вранці розкладаємо салат у стерилізовані банки, закатуємо кришками і зберігаємо до зими в прохолодному місці.Баклажани по-грузинськи

Баклажани з часником на зиму по-грецьки на зиму

Прекрасні, ніжні та насичені спеціями овочі буквально закохають вас у себе з першої ложки. Усе це про баклажани по-грецьки. Не вірите, що таке можливо? Відкладіть справи і давайте готувати разом!

Інгредієнти:

  • Баклажани — 500 г;
  • Часник — 4-5 зубчиків;
  • Помідори — 400 г;
  • Болгарський перець — 200 г;
  • Морква — 200 г;
  • Цибуля ріпка — 200 г;
  • Рослинна олія — 50 мл;
  • Оцет — 25 мл;
  • Цукор — 30 г;
  • Сіль — 0.5 ст. л.;
  • Базилік сухий — 0.5 ч. л.;
  • Сушений кріп — 1 ч. л.;
  • Червоний перець — 0.5 ч. л.;
  • Коріандр — 0.5 ч. л.;
  • Чорний перець — 1 ч. л. л.;
  • Чабер — 0.5 ч. л.;
  • Лавровий лист — 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Овочі миємо, чистимо. Синенькі нарізаємо великими шматочками, перець — довгими смужками, моркву — кільцями, помідори — великими шматочками, цибулю — кубиками, часник дрібно рубаємо…
  2. У пательню вливаємо олію та оцет, додаємо цукор, сіль і кладемо моркву. Тушкуємо на невеликому вогні 30 хвилин.
  3. Далі викладаємо часник, перець і ріпчасту цибулю. Перемішаємо і тушкуємо 10 хвилин. Закладаємо баклажани і тушкуємо ще 10 хвилин. Останніми кладемо помідори і тушкуємо близько 40 хвилин під кришкою.
  4. Перекладаємо масу в стерилізовані банки і закатуємо. Залишаємо в ковдрі до повного охолодження, а потім відносимо в комору. У холодну пору року відкриваємо баночку і насолоджуємося смаком баклажанів по-грецьки.Баклажани по-грецьки

Дуже смачні баклажани по-італійськи

Баклажани чудово поєднуються з прованськими травами та оливковою олією, а часник приємно підкреслює різноманітність смаків. Таку страву можна приготувати просто на вечерю, а можна заготовити про запас і насолоджуватися влітку в холоди.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Гіркий перець — 1 шт.;
  • Вода — 500 мл;
  • Оцет — 160 мл;
  • Оливкова олія — 200 мл;
  • Петрушка — невеликий пучок;
  • Базилік — 3 гілочки;
  • Орегано — 1 ч. л.;
  • Сіль — 4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Сині миємо і чистимо від шкірки, ріжемо соломкою. Трохи присолюємо, перемішуємо і залишаємо на годину. Потім віджимаємо сік.
  2. Для маринаду кип’ятимо воду з оцтом. Викладаємо баклажани. Проварюємо близько 10 хвилин і зливаємо.
  3. Миємо і дрібно рубаємо базилік і петрушку. Часник чистимо і пропускаємо через прес. Гіркий перець подрібнюємо. Усе змішуємо, додаємо трохи оливкової олії та сіль за смаком.
  4. З’єднуємо баклажани та овочеву заправку, перемішуємо акуратно і розкладаємо по стерилізованих банках, але не надто щільно.
  5. Заливаємо в банку оливкову олію до країв і закатуємо кришкою. Прибираємо на зберігання. Готово!Баклажани по-італійськи

Баклажанна ікра з часником

Зручний і легкий у приготуванні рецепт баклажанної ікри точно стане вашим улюбленцем. Готується нескладно, виходить смачно. Приготувати краще відразу побільше, тому що одна баночка відлітає занадто швидко.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 1 головка;
  • Цибуля ріпчаста — 300 г;
  • Болгарський перець — 300 г;
  • Помідори — 300 г;
  • Оцет — 20 мл;
  • Рослинна олія — 100 мл;
  • Сіль перець — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Усі овочі миємо, чистимо за потреби. З баклажанів і помідорів обов’язково знімаємо шкірку. Усе ріжемо на дрібні кубики.
  2. У сотейник наливаємо рослинну олію і викладаємо сині. Смажимо на невеликому вогні близько семи хвилин. Додаємо решту овочів і сіль.
  3. Ще трохи обсмажуємо, потім зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо 40 хвилин. Тепер додаємо оцет і перець, перемішуємо і знімаємо з плити.
  4. Ще гарячу ікру щільно утрамбовуємо по стерилізованих баночках і закручуємо. Залишаємо до охолодження, а потім відносимо в комору.Ікра з баклажанів

Баклажани на зиму з часником і рисом

Хочемо поділитися з вами рецептом приготування консервованих баклажанів із часником і рисом. Так-так, ви не помилилися. Страву буде закрито в банки. Взимку достатньо відкрити і гарнір до м’яса готовий! Спробуємо приготувати?

Інгредієнти:

  • Баклажани — 500 г;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Рис довгий — 1 ст.;
  • Цибуля ріпка — 100 г;
  • Помідори — 200 г;
  • Болгарський перець — 150 г;
  • Вода — 1.5 ст.;
  • Томатний сік — 1.5 ст.;
  • Рослинна олія — 4 ст. л.;
  • Оцет — 1 ст. л.;
  • Сіль — 1 ч. л.;
  • Цукор — 1 ч. л. л.

Спосіб приготування:

  1. Рис миємо в декількох водах, кладемо в каструлю і заливаємо водою. Варимо близько 15 хвилин на невеликому вогні.
  2. Овочі миємо та чистимо від насіння, шкірки. Перець ріжемо смужками, цибулю — дрібними кубиками, баклажани — кубиками побільше.
  3. На сковороді розігріваємо рослинну олію і викладаємо підготовлені овочі. Смажимо на невеликому вогні 3 хвилини, постійно помішуючи.
  4. З помідор знімаємо шкірку і дрібно ріжемо. Очищений часник пропускаємо через прес. Відправляємо в пательню і смажимо ще 2-3 хвилини.
  5. Вливаємо томатний сік, кладемо сіль, цукор і відварений рис, перемішуємо і тушкуємо ще 20 хвилин.
  6. Перед вимиканням вливаємо оцет і добре мішаємо. Гарячий рис з овочами перекладаємо в стерилізовану банку і закатуємо. Накриваємо ковдрою і залишаємо до охолодження.Баклажани з рисом

Салат із баклажанів, часнику та селери

Для любителів нетрадиційних, а часом вельми несподіваних поєднань ми підготували такий рецепт. Такими баклажанами можна приємно здивувати навіть найупередженіших їдців. Ну, що готові?!

Якщо не любите селеру, її можна не додавати, але смак із нею буде більш незвичайним і приємним.

Інгредієнти:

  • Баклажан — 500 г;
  • Часник — 4 зубчики;
  • Морква — 300 г;
  • Корінь селери — 200 г;
  • Цибуля ріпчаста — 150 г;
  • Гіркий перець — 2 шт.;
  • Рослинна олія — 70 мл;
  • Сіль велика — 3 ч. л.;
  • Копчена паприка — 2 ч. л. л.;
  • Петрушка — невеликий пучок;
  • Розмарин — кілька гілочок;
  • Вода — 1.5 л.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі миємо і ріжемо середніми шматочками. Складаємо в каструлю, присипаємо двома чайними ложками солі, заливаємо водою і варимо близько п’яти хвилин.
  2. Решту овочів чистимо і ріжемо ріпчасту цибулю півкільцями, корінь селери і морквину соломкою.
  3. У воді, яка залишилася від синеньких, по черзі варимо півкільця цибулі та шматочки селери по 3 хвилини. А потім проварюємо морквину протягом 7 хвилин.
  4. Усі овочі з’єднуємо в одному посуді. Додаємо до них дрібно нарізану петрушку і чайну ложку солі, перемішуємо.
  5. Для заправки добре розігріваємо рослинну олію на сковороді. Кладемо в неї паприку, шматочки гіркого перцю, листочки розмарину і подрібнений часник. Прогріваємо буквально півхвилини.
  6. Гарячу олію виливаємо в овочі та добре перемішуємо. Викладаємо салат у стерилізовану банку і закатуємо. Після охолодження відносимо на зберігання.Баклажани із селерою

Баклажани кільцями в аджиці

Якщо ви приготуєте баклажани таким способом, вони добре просочаться аджикою і їхній смак не буде схожий на звичайний. Крім того, ця страва два в одному — і аджика, і баклажани. Можна розділити, кому і що більше подобається!

Інгредієнти:

  • Баклажани — 400 г;
  • Часник — 7 зубчиків;
  • Болгарський перець — 100 г;
  • Гіркий перець — 70 г;
  • Помідори — 100 г;
  • Кінза, базилік, петрушка, кріп — по кілька гілочок;
  • Хмелі-сунелі — 1 ч. л. л.;
  • Сіль — 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани миємо, обрізаємо плодоніжки і цілком відправляємо запікатися в духовці (близько 30 хвилин).
  2. У цей час з помідорів знімаємо шкірку, перець чистимо від насіння. Крупно ріжемо. Зелень рубаємо довільно. Часник очищаємо.
  3. Усі овочі, крім баклажанів, подрібнюємо в блендері або через м’ясорубку. В отриману масу додаємо спеції і добре проварюємо (20-30 хвилин).
  4. Баклажани ріжемо кільцями і оправляємо в готову аджику. Ще трохи варимо, потім закатуємо в банки. Повільно охолоджуємо під ковдрою.Баклажани в аджиці

Баклажани з часником і цибулею «Як шашлик»

Ви коли-небудь куштували шашлик із… баклажанів! Ні, звісно ж, сині не зможуть замінити м’ясо, проте смак маринованої цибулі додасть баклажанам приємних ноток і зробить їх прекрасною закускою до курки та картоплі.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Цибуля ріпка — 300 г;
  • Вода — 150 мл;
  • Оцет — 80 мл;
  • Рослинна олія — 3 ст. л. л.;
  • Спеції для шашлику — 1 ч. л. л.;
  • Цукор — 2 ст. л. л.;
  • Сіль — 1 ч.5 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани миємо і чистимо від шкірки. Ріжемо великими шматочками.
  2. Цибулю і часник чистимо. Цибулю шаткуємо товстими півкільцями, а часник — тонкими пластиночками.
  3. Баклажани обсмажуємо на сковороді з рослинною олією близько 4 хвилин. Змішуємо в гарячому вигляді з цибулею та часником.
  4. Готуємо маринад: з’єднуємо воду, оцет, сіль, цукор і спеції. Виливаємо в овочі. Залишаємо під вантажем на ніч.
  5. Вранці розкладаємо в банки і стерилізуємо в каструлі з водою після її закипання протягом 25-30 хвилин. Закочуємо, укутуємо в ковдру і залишаємо до охолодження.Баклажани як шашлик

Універсальні баклажани з квасолею

Баклажани та квасоля — відмінно поєднуються і легко готуються. Ця страва стане чудовою закускою навіть на святковий стіл. Та й у звичайний день, коли зовсім немає часу на готування, баночка салату з відвареними сосисками точно виручить.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1 кг;
  • Часник — 3-4 зубчики;
  • Стручкова квасоля — 500 г;
  • Помідори — 700 г;
  • Морква — 250 г;
  • Болгарський перець — 250 г;
  • Гіркий перець — 1 шт.;
  • Рослинна олія — 150 мл;
  • Оцет — 60 мл;
  • Цукор — 2 ст. л.;
  • Сіль — 1.5 ст. л.;
  • Чорний перець — 12 горошин.

Спосіб приготування:

  1. Моркву тремо на крупній тертці. Перець ріжемо смужками, баклажани — великими шматочками, а часник пропускаємо через прес. У квасолі відрізаємо кінчики і ріжемо шматочками. З помідорів знімаємо шкірку і подрібнюємо в блендері.
  2. На середньому вогні в каструлі розігріваємо рослинну олію. Викладаємо відразу всі овочі, сіль і цукор. Добре перемішуємо і тушкуємо 45 хвилин на маленькому вогні.
  3. Вливаємо оцет і витримуємо 5 хвилин. Ще гарячу страву фасуємо по стерилізованих банках і закатуємо. Після повного охолодження виносимо в місце зберігання.Баклажани з квасолею

Рататуй із баклажанів, кабачків і часнику — заготівля на зиму

Рататуй — проста сільська страва, яку тим не менш іноді подають у найвишуканіших ресторанах. Далі незвичайний рецепт, який дозволяє заготовити рататуй на зиму. Заінтриговані? Тоді можемо почати просто зараз..

Інгредієнти:

  • Баклажани — 500 г;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Кабачки — 500 г;
  • Помідори — 500 г;
  • Болгарський перець — 250 г;
  • Цибуля ріпчаста — 150 г;
  • Томатна паста — 50 г;
  • Рослинна олія — 75 г;
  • Цукор — 1.5 ст. л.;
  • Сіль — 1 ст. л. л.;
  • Лимонна кислота — 0.5 ч. л.;
  • Сушений базилік — 0.5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани миємо і ріжемо кружальцями завтовшки близько 1 см. Змащуємо деко рослинною олією, викладаємо в один шар сині і зверху ще змащуємо олією. Запікаємо 15 хвилин за 200 градусів.
  2. Кабачки миємо і ріжемо кільцями або півкільцями. Запікаємо їх так само, як і баклажани, але трохи менше за часом.
  3. Моркву і перець чистимо, нарізаємо приблизно однаковою соломкою. Цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями. З помідорів знімаємо шкірку і ріжемо часточками. Очищений часник подрібнимо.
  4. Моркву, перець і цибулю смажимо в невеликій кількості олії 3 хвилини. Відправляємо до овочів помідори, часник і томатну пасту. Готуємо ще близько п’яти хвилин, а потім кладемо сіль, цукор, базилік і підливаємо ще трохи олії.
  5. Викладаємо в сковорідку баклажани і кабачки, акуратно перемішуємо. Тушкуємо все разом 40 хвилин. За кілька хвилин до готовності всипаємо лимонну кислоту.
  6. Розкладаємо гарячий рататуй у стерилізовані банки і закатуємо. Добре укутуємо ковдрою. Після охолодження відносимо в комору.Рататуй на зиму

Часникові баклажани з грибами

Баклажани з грибами — чудова холодна закуска, яка чудово підійде до каш, риби або м’яса. Витративши в літній сезон зовсім небагато часу, взимку можна буде годувати вітамінами сім’ю хоч щодня.

Для приготування цілком можна брати некондиційні овочі, гриби підійдуть як культурні, так і лісові.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 400 г;
  • Часник — 6 зубчиків;
  • Гриби — 300 г;
  • Морква — 100 г;
  • Цибуля — 100 г;
  • Болгарський перець — 100 г;
  • Томатна паста — 100 г;
  • Рослинна олія — 80 г;
  • Оцет — 2 ст. л. л.;
  • Вода — 250 мл;
  • Цукор — 1 ст. л.;
  • Сіль — 0.5 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Сині миємо, ріжемо півкільцями близько 5 мм завтовшки і замочуємо у воді з сіллю (3 ст. л.) на 30 хвилин.
  2. Моркву чистимо і тремо на крупній тертці. Очищену цибулю шаткуємо невеликими кубиками, перець смужками. Гриби чистимо і ріжемо шматочками.
  3. Баклажани дістаємо з води і просушуємо. Усі овочі з грибами відправляємо в сковороду з рослинною олією. Смажимо близько 10 хвилин на невеликому вогні, постійно помішуючи.
  4. Томатну пасту розводимо водою і виливаємо в сковороду. Туди ж відправляємо спеції та дрібно нарізаний часник. Під кришкою тушкуємо 40 хвилин. Перед вимиканням вливаємо оцет.
  5. Перекладаємо масу в стерилізовані банки і закатуємо. Укутуємо ковдрою і залишаємо так до повного охолодження.Баклажани з грибами

Пікантні баклажани з медом і часником

Далі дуже незвичайний рецепт, який підкорить вас із першої ж ложки. Якщо використовувати молоденькі баклажани і м’які помідори, то ви гарантовано отримаєте ніжну страву з приємною гіркуватістю.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 500 г;
  • Часник — 6 зубчиків;
  • Помідори — 400 г;
  • Цибуля ріпчаста — 50 г;
  • Мед — 2 ст. л.;
  • Оцет — 1 ст. л.;
  • Рослинна олія — 1 ст. л.;
  • Зелень — пучок;
  • Сіль перець — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Синенькі нарізаємо кружечками близько 1 см завтовшки. Викладаємо їх на сухе деко і відправляємо запікатися на 20 хвилин при 190 градусах.
  2. У цей час через м’ясорубку пропускаємо помідори. Солимо і перчимо за смаком, проварюємо після закипання 5 хвилин. Додаємо мед, оцет і добре перемішуємо.
  3. Цибулю чистимо, ріжемо на дрібні кубики і обсмажуємо на олії до золотистості. Зелень і часник дрібно шаткуємо, добре перемішуємо.
  4. У стерилізовану банку в один шар викладаємо баклажани, потім трохи цибулі, потім часник із зеленню. Повторюємо, поки не заповнимо банку.
  5. Заливаємо в банку гарячий томатний сік, стерилізуємо 10 хвилин і закатуємо. Неймовірно смачні баклажани з медом і часником готові!Баклажани з медом

Салат із баклажанами та огірками

Апетитний і смачний овочевий салат, до складу якого несподівано входять… огірки! Як це не дивно, але в такій заготівлі вони більш ніж доречні. Спробуйте приготувати й оцініть, наскільки це смачно!

Інгредієнти:

  • Баклажани — 400 г;
  • Часник — 4-6 зубчиків;
  • Огірки — 400 г;
  • Помідори — 200 г;
  • Болгарський перець — 200 г;
  • Томатний сік — 400 мл;
  • Рослинна олія — 150 г;
  • Оцет — 4 ст. л.;
  • Сіль — 1 ст. л.;
  • Цукор — 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Огірки замочуємо в холодній воді на кілька годин. Баклажани миємо і ріжемо невеликими шматочками, присолюємо, залишаємо.
  2. Перець миємо, виймаємо насіння, стінки нарізаємо кубиками. Аналогічним чином ріжемо помідори й огірки. Сині промиваємо, трохи віджимаємо.
  3. Овочі відправляємо в каструлю, додаємо сіль і цукор, дрібно нарізаний часник, за бажанням лавровий лист.
  4. Виливаємо туди ж томатний сік і рослинну олію. Варимо близько 30 хвилин. Наприкінці вливаємо оцет, перемішуємо і вимикаємо.
  5. Пересипаємо в банки і закатуємо. Укутуємо ковдрою на 24 години. Салат стане знахідкою холодними зимовими вечорами.Баклажани з огірками

Просто дивно, скільки існує варіантів приготування баклажанів із часником на зиму! Чи не так? Ми впевнені, серед них напевно знайдеться не один, який захочеться приготувати вже сьогодні. А що сподобалося вам?