Курка на рожні в духовці цілком рецепт
Курка гриль сприймається багатьма як не дуже корисна страва. Чималу роль у створенні такої репутації зіграла магазинна птиця, яка не завжди готується зі свіжих продуктів. Домашня курка гриль у духовці може бути не тільки не менш смачною, а й корисною, якщо правильно її приготувати.
М’ясо птиці дуже поживне. Але якщо індичка або качка — дороге задоволення, то курка — дієтичний і дешевий продукт. Якщо зробити останню у «форматі» гриль з якісного та свіжого м’яса, то така їжа буде менш калорійною, ніж відварена чи запечена.
Ось деякі цифри для порівняння. У 100 г приготованої в духовці курки гриль міститься всього 98 ккал, у той час як у вареної — 140. Про смажене м’ясо і говорити не доводиться: його калорійність — 200 ккал.
- М’ясо курки бажано купувати свіже охолоджене. Тоді воно вийде більш соковитим.
- Для основи маринаду бажано брати рафіновану рослинну олію, щоб вона не перебивала смак страви.
- Заморожене м’ясо найкраще розморожувати на нижній полиці в холодильнику, а не в мікрохвильовці або в окропі.
- Для гриля рекомендується підбирати фабричну, а не домашню птицю, оскільки остання може виявитися надто жорсткою. Якщо ви хочете пом’якшити м’ясо, замочіть його на 2 години в сольовому розчині. Щоб приготувати його, змішайте 2 л води і 0,5 ст. солі.
- Перевірити готовність курки можна, проткнувши сірником або зубочисткою стегно. Якщо витікає прозорий сік, м’ясо можна вживати.
- Їсти курку потрібно одразу після приготування, інакше шкурка обм’якне і зачерствіє — чарівний ефект гриля буде втрачено.
Багато хто сумнівається, чи можна зробити курку гриль у духовці. Цілком. Є навіть цілих 2 способи — щоправда, адаптованих, оскільки в домашніх умовах немає спеціального обладнання:
Якщо рожна немає, рекомендується готувати на решітці, підставивши під птицю деко для стікання жиру. Тоді курка пропікатиметься довше, але смак її від цього гіршим не буде. Якщо ви вирішили запікати птицю на решітці, бажано її спочатку обробити на частини і лише потім відправляти в духову шафу.
- Курку промити, підсушити.
- Натерти м’ясо прянощами та сіллю. Деякі господині роблять надрізи на тушці, щоб вона краще просочилася спеціями.
- Покласти підготовлену тушку в пакет, щільно притиснути його і покласти в холодильник мінімум на 6 годин. Можна щільно зав’язати пакет, щоб запах не вивітрювався.
- Коли курка замаринується, нанизати, прив’язати птаха до рожна і відправити в розігріту духовку.
- Час приготування — 1,5 години. Краще не ставити м’ясо на сильний вогонь, оскільки воно може не пропектися і підгоріти.
Як приготувати курку гриль у духовці з маринадом
- Птицю помити, висушити паперовим рушником.
- Натерти тушку сіллю і залишити на півгодини.
- Натерти курку перцем і знову залишити на півгодини.
- Змастити тушку зовні та зсередини майонезом і карі та знову залишити на півгодини.
- Коли птах замаринується, його одягають на рожен і поміщають у піч. Температура для запікання — 180 градусів. Якщо немає рожна, можна викласти курку на решітку.
- Середній час приготування становить 40 хвилин (на решітці може бути більше). Щоб перевірити «кондицію» продукту, протикаємо його зубочисткою в районі стегна. Потече прозорий сік — можна йти за тарілками.
- Після вимкнення духовки потрібно залишити в ній м’ясо на деякий час, але не перетримувати, щоб воно не вийшло занадто сухим.
Курка гриль у духовці з апельсинами: рецепти з фото
- курка;
- 1 апельсин середніх розмірів;
- 50 мл соєвого соусу;
- 50 мл соусу Тіріякі;
- прянощі.
- Спочатку необхідно приготувати розсіл. Для цього соєвий соус і всі прянощі заливають 1 л звичайної води.
- За допомогою шприца ввести соус Тіріякі в середину м’яса.
- З апельсина видавити сік так, щоб він стікав по тушці, поступово вбираючись.
- Усе, що залишилося від цитруса, покласти всередину тушки, зашити її нитками або заколоти шпажками.
- Змастити птицю другим соусом і надіти на рожен.
- Запікати на повільному вогні протягом 2 годин.
Звичайно, найвишуканіший варіант — це курка, приготована на вугіллі. Шашличні шампури знайдуться в арсеналі практично в кожного любителя вилазок на природу.
- Часник натерти або дрібно нарізати, перемішати зі спеціями.
- Натерти цією ароматною сумішшю тушку з обох боків.
- Курку нанизати на 2 шампури.
- М’ясо готувати як шашлики, постійно перевертаючи.
- тушка курки;
- сіль, перець червоний і чорний — по 1 ч. л. л.;
- гірчиця — 1 ст. л.;
- сметана — 100 г.
- Курку добре вимити (з обох боків), просушити, прибрати залишки шкірки з лапок.
- На фабричних курках може залишатися жир і навіть гель, яким виробники наповнюють м’ясо для м’якості та більшої ваги. Від усього цього теж потрібно позбутися.
- В окремому посуді перемішати сметану та спеції.
- Третина отриманої суміші піде на те, щоб обмазати тушку зсередини. Маринадом, що залишився, змащуємо курку зовні.
- Залишаємо в холодильнику хоча б на годину, щоб тушка просочилася. За бажанням можна залишити на всю ніч.
- Під крилами необхідно зробити прорізи і вставити в них самі крильця, щоб вони не випадали в процесі смаження.
- Ніжки зв’язати, щоб не розпадалися.
- Надіти курку на рожен.
- Поставити в духовку і ввімкнути режим «Гриль». Під курку підставити тацю, щоб стікав жир.
- Час приготування — година за температури 200-220 градусів.
Готовність м’яса перевіряється звичайним способом — за допомогою зубочистки. Намагайтеся не перетримати курку, інакше вона розпадеться. Щойно ваш делікатес буде готовий, виймайте його з духовки.
Курка гриль у духовці — апетитна страва, яка прикрасить будь-який святковий стіл. А аромат свіжозапеченої курочки беззастережно підкорить усіх, хто опиниться в межах його досяжності. Рецепт нехитрий, але домашня птиця явно обійде своїх магазинних «товарок» — як мінімум у корисності.
При підготовці статті використано матеріали з https://uznay.icu/.