Як приготувати бастурму в домашніх умовах
Якщо ви думаєте, що приготувати бастурму в домашніх умовах неможливо, то ви глибоко помиляєтеся. Якщо запастися терпінням і зробити весь процес правильно, можна отримати прекрасну м’ясну закуску, яка багато в чому перевершує магазинну. Сьогодні я розповім вам, як зробити бастурму з яловичини самостійно.
Бастурма з яловичини
Головне — зробити правильний засол для яловичини і витримати при потрібній температурі, тоді у вас вийде справжня бастурма. Усе, що вам потрібно, це яловичина, сіль і спеції.
Інгредієнти
Для бастурми підійде будь-яке яловиче м’ясо, краще вирізка, головне, щоб у ньому було поменше жилок. Це має бути м’ясо дорослої тварини, яке має насичений червоний колір. Необхідно вимити і просушити м’ясо, де потрібно, зняти плівку. Засолювати м’ясо я буду в деку, але підійде будь-яка ємність з високими бортиками.
Коли укладаєте м’ясо, намагайтеся, щоб шматочки лежали рівно, інакше в процесі зневоднення, воно набуде некрасивої форми. Обмазку для бастурми я зробила із суміші спецій. Готувати її краще за кілька годин до використання. Вона вбирає воду, тому варто додавати її в міру необхідності.
Етапи приготування
- Яловичину (2 кг) розрізаю вздовж волокон на порційні шматочки.
- На деко висипаю 750 г солі, розрівнюю по всій поверхні. Зверху викладаю м’ясо.
- Засипаю рештою солі, що залишилася, — 750 г так, щоб вона повністю покрила м’ясо.
- Ставлю деко в холодильник на добу.
- Через 12 годин виймаю форму. Дістаю м’ясо, очищаю його від солі, мию і висушую деко. Повторюю весь процес заново (пункт 1). Ставлю ємність у холодильник ще на три дні. Щодня зливаю накопичену рідину з дека.
- Через три доби дістаю яловичину з холодильника, промиваю від солі та просушую.
- Готую суміш для обмазки бастурми. Розводжу в посудині 100 г чаману, 10 г паприки, по 5 г червоного та чорного перцю, 10 г хмелі-сунелі, 5 г суміші перців, 7 г сушеної зелені кропу та 2 ст. л. л. сушеного часнику. Додаю 100 мл води і змішую до однорідності. Відставляю, суміш має настоятися кілька годин.
- Кожен шматочок яловичини нанизую на нитку, за яку я буду підвішувати м’ясо і сушити.
- Рясно змащую яловичину приготовленою сумішшю з усіх боків.
- Підвішую всі шматочки і відправляю на балкон або в будь-яке прохолодне місце на 2-3 дні. Потім сповиваю в марлю і залишаємо на 4 тижні.
- Через місяць бастурма готова.
Бастурма домашня по-кримськи
Для приготування домашньої в’яленої яловичини підійде тільки свіже м’ясо, не морожене. Готова страва малокалорійна, в ній достатня кількість білка, заліза, цинку, калію і магнію. Якщо ви придбали все необхідне для заготівлі яловичини, пропоную вам кримський рецепт бастурми.
Інгредієнти
Якщо першим способом я в’ялила м’ясо, не вимочуючи, то в цьому рецепті я замочувала м’ясо на кілька годин. В обох випадках виходить дуже смачно. Я трохи змінила склад спецій, але часник і перець покладіть обов’язково.
Етапи приготування
- Яловичину (1 кг) розрізаю на порційні шматочки, шириною 4-5 см.
- У лоток насипаю половину пакета солі (500 г).
- Зверху укладаю яловичину і засипаю сіллю, що залишилася (500 г).
- Накриваю кришкою і ставлю в холодильник на добу.
- Через зазначений час дістаю лоток із м’ясом, зливаю рідину і перевертаю м’ясо. Знову ставлю в холодильник ще на 5 діб. Щодня зливаю рідину і перевертаю яловичину.
- На шосту добу промиваю м’ясо від солі й укладаю в каструлю. Заливаю водою на три години. За цей час тричі міняю воду, можна більше.
- Потім яловичину виймаю і підсушую паперовою серветкою.
- Кожен шматок загортаю в марлю. На дно сухої чистої каструлі викладаю яловичину і ставлю під прес на 5 діб. Марлю краще поміняти кілька разів, щоб вона ввібрала якомога більше рідини.
- Дістаю яловичину, звільняю від марлі та нанизую на нитку. Підвішую і сушу протягом 5-6 днів у добре провітрюваному приміщенні.
- На п’яту добу готую обмазку для м’яса. Розводжу 100 г чаману з 1 склянкою води (за необхідності, додаю ще півсклянки. Обмазка має вийти, як густа сметана).
- Додаю в суміш 3 ст. л. паприки, 2 ст. л. кмину, 3 ст. л. гострого червоного перцю, 2 ст. л. л. коріандру і 3 ст. л. сушеного часнику.
- Добре перемішую до однорідності. .
- Кожен шматок яловичини обмазую сумішшю зі спецій, добре закріплюючи її з усіх боків.
- Нанизую на нитку і сушу в прохолодному місці 2 тижні.
- Знімаю м’ясо, збиваю верхню шкаралупу. Бастурма готова.
Бастурма з телятини
Теляча вирізка багата на вітаміни В3 і В6, мінеральні речовини, які регулюють рівень холестерину в крові. Давайте приготуємо м’ясний делікатес із молодої телятини. Така бастурма має неймовірний букет смаків. Спробуйте самі, не пошкодуєте!
Інгредієнти
Для приготування бастурми я взяла телячу вирізку. Гарненько її промила і зрізала всі плівочки. Трохи підсушила, потім приступаю до засолювання.
Етапи приготування
- У ємність із бортиками насипаю 100 г солі. М’ясо (1 кг) пересипаю такою ж кількістю солі.
- Укладаю телятину на дно форми, закриваю плівкою і прибираю в холодильник на три дні. Протягом цього часу періодично дістаю м’ясо, зливаю рідину і знову пересипаю сіллю.
- На четверту добу дістаю просолене м’ясо і замочую на три години в каструльці з водою.
- Вимочене м’ясо добре висушую за допомогою паперової серветки на решітці з духової шафи. Накриваю дощечкою і ставлю під гніт на кілька годин. Зайва рідина стікатиме на піддон. Періодично міняю серветки.
- Обмотую телятину ниткою так, щоб було зручно її підвісити.
- Підвішую в провітрюване місце на три доби (можна в сушарку).
- Готую обмазку. Подрібнюю в блендері 3 ст. л. паприки, 5 ст. л. л. насіння пажитника, три каєнських гострих перці, 1 ст. л. солі. Заливаю окропом.
- Покриваю м’ясо сумішшю зі спецій.
- Підсушую 2 тижні.
Чим довше ви м’ясо солите, тим довше потрібно його вимочувати. Можна в’ялити його в спеціях, є думка, що так м’ясо вбирає в себе більше спецій і потім має більш насичений смак. Але я завжди роблю це після просушування. Якщо спеції у вас обсипаються з готового продукту, додайте рослинної олії.
Перевіряти готовність м’яса потрібно періодично. Воно має бути, як сирокопчена ковбаса. Якщо вас наздогнали гості і ви вирішили пропустити пивка, можна подавати бастурму на стіл. Якщо ви не любите яловичину, то можете зробити бастурму зі свинини, процес тривалий, але він того вартий. А для любителів птиці рекомендую балик із курячих грудок.
За мотивами рецепта на сайті https://htopidkazhe.icu/