Як зробити глінтвейн у домашніх умовах рецепт
Глінтвейн — улюблений напій багатьох людей, який ідеально підходить для вживання в холодну пору року. В основі лежать фрукти та вино, завдяки яким він чинить на організм розслаблювальну та зігрівальну дію. Темою розмови стануть рецепти приготування глінтвейну в домашніх умовах.
Існує низка стандартів, що стосуються правильного приготування напою. Утім, дуже смачний глінтвейн можна приготувати навіть удома без спеціального обладнання або екзотичних інгредієнтів.
Кожна гостинна господиня зобов’язана знати рецепт цього напою. Список переваг частування представлений швидкістю і простотою варіння, доступною ціною інгредієнтів і цікавим процесом. Результат виконаної роботи поліпшить настрій і стане родзинкою душевної розмови з гостями.
Класична рецептура передбачає використання сухого червоного вина. Популярні варіанти з основою з рожевого або білого сорту, але занадто солодкі не підходять.
Умілі кухарі роблять цей зігрівальний коктейль на основі фруктів, використовуючи груші, яблука, цитрусові. За допомогою спецій і трав отримують неймовірний аромат. Список трав представлений ваніллю, корицею, кардамоном, мускатним горіхом, імбиром, гвоздикою, бадьяном. Підсолоджувати прийнято медом або коричневим цукром.
Класичний рецепт
На Різдво в європейських містах проходять ярмарки. На площах з’являються кіоски, в яких продають імбирні пряники, шашлик, гарячі сосиски та глінтвейн. Навіть невеликий стаканчик напою дає змогу зігрітися в сильний мороз, прогнати застуду, що намагається проникнути в організм через тонкий верхній одяг.
Щоб насолодитися смаком частування необов’язково вирушати в центр міста. Зварити чудовий глінтвейн можна вдома. Я поділюся класичним рецептом, після чого ви зможете проводити вечори з кухликом міцного напою в руках, сидячи в зручному кріслі перед телевізором.
- Сухе червоне вино — 1.5 літри.
- Палички кориці — 3 шт.
- Гвоздика — 1 ч. л. л.
- Перець горошком — 1 ч. л.
- Апельсин — 1 шт.
- Цукор — 120 г.
- Вода — 250 мл.
- Портвейн — 120 мл.
- Готую цедру апельсина. Для зняття використовую дрібну тертку або спеціальний ніж, орієнтований на чистку овочів. Цедру зі спеціями кладу в каструлю, додаю воду, ставлю на вогонь.
- Дочекавшись закипання, варю спеції близько 15 хвилин. За цей час палички кориці повністю розкриються, про що просигналізує чудовий аромат, що розповзається приміщенням.
- Зменшую вогонь, додаю цукор, тримаю на мінімальному вогні. Вміст каструлі постійно помішую до повного розчинення цукру. Потім заливаю портвейн, чекаю 5 хвилин, вливаю червоне вино.
- Доводжу вміст до температури 75 градусів, знімаю з плити і залишаю на півгодини, щоб настоявся. Перед подачею додаю кілька ложечок натурального меду.
Обов’язково спробуйте цей варіант зігрівального напою. Досвідченим шляхом ви зрозумієте, чому саме цей рецепт перебуває в моєму записнику в графі «Важливе» і постійно використовується.
Глінтвейн із білого вина
Приготований на основі білого вина глінтвейн має унікальні гастрономічні якості та чималу кількість корисних властивостей, що вигідно відрізняє його від червоного аналога. Він допомагає при застудних захворюваннях, оскільки біле вино насичене кофеїновою кислотою, яка рекомендована до вживання особам із захворюваннями бронхів і легенів.
Білий глінтвейн містить багато мінеральних кислот, що покращують засвоєння протеїнів, а численні мікроелементи зміцнюють імунітет і надають на організм тонізуючий ефект.
- Біле сухе вино — 400 мл.
- Мед — 1 ст. л.
- Апельсин — 1 шт.
- Лимон — 3 часточки.
- Імбир — 1 корінець завдовжки 5 см.
- Палички кориці — 2 шт.
- Зірочки анісу — 3 шт.
- Кардамон — 1 ч. л. л.
- Апельсиновий цукор.
- Вино вливаю в невелику ємність, додаю мед, нагріваю на мінімальному вогні. Рідину розмішую до розчинення меду, після додаю аніс, кардамон, корицю. Корінь імбиру нарізаю пластинками, з апельсина знімаю цедру і відправляю інгредієнти разом із видавленим з апельсина соком у ємність.
- У майбутній глінтвейн кладу часточки лимона. Після нагрівання, про що суджу за появою маленьких бульбашок, накриваю кришкою, вимикаю газ, залишаю хвилин на 20, щоб спеції розкрили аромат.
Перед вживанням білий глінтвейн потрібно відфільтрувати. Пити рекомендую з прозорих чашок або склянок, а на закуску можна використовувати виноград, яблука, апельсини або фруктовий салат. Чудово з ним поєднується солодка випічка, печиво, тістечка, бісквіти, торти.
Варимо глінтвейн із червоного вина
Найпопулярніші рецепти передбачають використання червоного вина і його варіації, яке володіє відмінними властивостями, що у спадок передаються червоному глінтвейну.
Гурманам відомо, що помірне вживання червоного вина позитивно позначається на здоров’ї та покращує роботу нервової системи. До його складу входить ресвератрол — активна речовина, найпотужніший антимутаген і антиоксидант, що знижує холестерин.
- Червоне напівсолодке вино — 750 мл.
- Каркаде — 150 мл.
- Мелена кориця — 3 ч. л.
- Ваніль — 1 паличка.
- Апельсин — 0.5 шт.
- Лимон — 1 часточка.
- Гвоздика — 4 шт.
- Яблуко — 1 шт.
- Аніс — 2 шт.
- Мед — 4 ст. л.
- Вино виливаю в каструлю і злегка підігріваю на мінімальному вогні, до кипіння не доводжу. Після вводжу каркаде, мед, цукор, часточки цитрусових фруктів, подрібнене яблуко, спеції.
- Перед закипанням знімаю каструлю з вогню, накриваю кришечкою, залишаю на 10 хвилин. Після проціджую, розливаю по келихах і подаю до столу з тоненькою скибочкою лимона. Для прикрашання посуду використовую апельсини та яблука.
Червоний глінтвейн чудовий помічник при бронхіті. Ба більше, він дає змогу чудово провести вечір. Досить зібратися в колі сім’ї. Він зробить сімейну бесіду веселою та радісною.
Як зварити безалкогольний глінтвейн удома
Якісний глінтвейн чудово зігріває і непогано п’янить. Якщо правильно його вживати, створюється новий смаковий вимір. Щоправда, порадувати діточок частуванням не можна, якщо не зварити улюблений напій без алкоголю, замінивши його фруктовим соком.
- Фруктовий сік — 1 літр.
- Яблуко — 1 шт.
- Лимон — 3 часточки.
- Мед — 2 ст. л. л.
- Палички кориці — 2 шт.
- Бадьян — 2 шт.
- Інші спеції — за смаком.
- Свіже яблуко зі шкіркою нарізаю великими шматочками, лимончик тонкими кружечками. Лимон можна замінити лаймом, грейпфрутом або апельсином.
- Підготовлені фрукти викладаю в каструлю, додаю мед, корицю, бадьян, улюблені спеції — мускатний горіх і гвоздику. Потім вливаю фруктовий сік. Раджу взяти вишневий, смородиновий або гранатовий.
- Ставлю каструлю на мінімальний вогонь і підігріваю глінтвейн не менше 5 хвилин. Перед закипанням накриваю кришкою, вимикаю вогонь, залишаю на 15 хвилин. Аромат спецій повністю розкриється, смак стане незрівнянним.
- Подаю гарячий безалкогольний глінтвейн домашнього приготування в чашках або склянках із додаванням часточок яблука, лимона та трохи спецій.
Поєднується зі свіжими фруктами та випічкою. Навіть млинці складуть хорошу компанію.
Корисні поради
У минулі часи ароматний глінтвейн асоціювався з американським або скандинавським Різдвом. Згодом він почав завоювання нашої країни і незабаром став популярним. Маючи в розпорядженні хороший рецепт, його можна зварити вдома.
- Прянощі — обов’язковий компонент. Зазвичай використовується духмяний перець, імбир, мускатний горіх, гвоздика. Деякі кулінари додають фрукти, натуральні соки, мед.
- Потрібне хороше вино. Ідеально підходить сухе. Солодкі сорти псують смак, тому не використовуються.
- Інгредієнти потребують попередньої підготовки. Фрукти обдають водою, а цитрусові протирають щіткою, щоб усунути восковий наліт. Нарізати дрібно не рекомендується, інакше виникнуть проблеми з фільтруванням. Невеликі плоди заведено класти цілими, великі подрібнювати середніми кубиками, а цитрусові розділяти на часточки або нарізати кружечками.
- Спеції використовують цільні. З меленими проблематично проціджувати, вони погано позначаються на прозорості та скріплять на зубах на зразок піску. Беруть палички, бутони та горошини. Спеції мають підкреслювати смак вина, а не забивати його.
- Для варіння глінтвейну не підходить металевий посуд. Використовують керамічні, скляні, емальовані або срібні ємності. Щоправда, срібний посуд є не у всіх і рідко використовується, оскільки чистити срібло зайвий раз не хочеться.
- Незалежно від рецепта, не можна доводити вино до кипіння, інакше алкоголь швидко випарується. Результат — зіпсований смак глінтвейну. В ідеалі вино нагрівати до 80 градусів. Сигналом про необхідність прибрати з вогню виступає біла піна на поверхні, яка.
- Часто використовують цукор або мед. Щоб інгредієнти повністю розчинилися, періодично помішують. Перед дегустацією проціджують, після розливають по скляних келихах. П’ють виключно в гарячому вигляді.
- На одну людину має припадати не більше двох чашок глінтвейну. Такої кількості достатньо, щоб зігрітися, підбадьоритися та зарядитися енергією, але недостатньо для сильного сп’яніння.
Історія виникнення напою корінням сягає в глибоку старовину. Вперше його почали варити стародавні римляни. Тоді він суттєво відрізнявся від частування, яке сьогодні подають у ресторанах і кафетеріях. Давньоримська технологія передбачала змішування прохолодного вина з прянощами і травами.
Нині готують глінтвейн із додаванням води або без. Друга важлива відмінність — алкоголь. Існують рецепти, що передбачають з’єднання вина з коньяком або ромом. Головне, щоб вміст спирту в готовому продукті був не менше 7%.
Тепер вам відомі тонкощі приготування глінтвейну. Використовуючи описані рецепти, ви зварите напій собі та дітлахам. У результаті кожен член родини залишиться задоволеним і щасливим. Удачі!
За мотивами тецепта на сайті https://baluvanamama.icu/.