Вареники з картоплею та печінкою
У цих варениках дуже тонке тісто і багато начинки. Вареники можна заготовити про запас, заморозивши в морозилці в піддонах, пересипаючи їх борошном, а потім заморожені вареники можна перекласти в пакетики і зберігати в морозилці.

Для приготування вареників вам буде потрібно
-
- для тіста:
- борошно — 500г
- вода — 2 склянки
- яйце — 1 шт.
- сіль — 1 ч. л.
для начинки:
- картопля — 5-6 шт.
- вершкове масло — 20г
- молоко — за смаком
- печінка яловича — 300г
- ріпчаста цибуля — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- рослинна олія для смаження
- сіль, перець — за смаком.
Рецепт вареників

Приготувати картопляне пюре, яке ми будемо змішувати зі смаженою печінкою. Картоплю почистити, покласти в киплячу підсолену воду і варити до готовності. Варену картоплю розім’яти, додати вершкове масло і трохи молока.
Для тіста просіяти в миску борошно, додати яйце, поступово влити воду і вимісити еластичне тісто. Перекласти на присипаний борошном стіл, продовжувати місити тісто руками доти, доки воно перестане прилипати до рук. Обернути тісто для вареників харчовою плівкою і прибрати в холодильник мінімум на 20 хвилин. Після цього тісто буде більш м’яким.

Яловичу печінку промити, зрізати протоки, видалити плівки і нарізати кубиками. У пательні розігріти олію і пасерувати на ній дрібно нарізану цибулю та моркву. Додати печінку й обсмажити до готовності. Посолити і поперчити за смаком. Тепер обсмажену печінку треба перекласти в миску і пюрирувати занурювальним блендером. Змішати картопляне пюре з подрібненою печінкою. Начинка для вареників готова.

Далі можна ліпити вареники двома способами. Перший — безвідходний, але вимагає більше часу. Тісто треба скачати в ковбаску, розрізати ножем на невеликі шматки та кожен шматочок розкачати в коржик завтовшки 2-3 мм. Другий спосіб — розкачати тісто в тонкий пласт і вирізати формочкою кружечки діаметром близько 6 см.

У центр коржа покласти приблизно 1 ч.л. начинки, скласти навпіл.

З’єднати краї коржа і защипати по краях, щоб начинка не вилізла назовні. Укласти вареники щільно один до одного на дерев’яну дошку, присипану тонким шаром борошна, і прибрати в морозильну камеру. У міру необхідності діставати вареники з морозилки і відварювати до готовності в підсоленій воді. Подавати зі сметаною.