Що корисніше вживати сир або кисломолочний сир
Молочні продукти вважаються невід'ємною частиною правильного харчування та здорової збалансованої дієти. Сир і кисломолочний сир у раціоні є важливими продуктами через вміст кальцію і протеїнів. Що корисніше вживати сир чи кисломолочний сир? — це питання ставить кожна людина, яка піклується про своє здоров'я і про той вплив, який на неї чинить харчування. Щоб знайти відповідь на це запитання, потрібно розібратися в складі цих продуктів.
Що це таке
Сир має виражений специфічний смак і вершковий запах. Сир виробляється і використовується по всьому світу. Продукт отримують згортанням молока завдяки ферментам, потім відокремлюють сироватку, надають сиру форму і залишають дозрівати в приміщенні з певним температурним режимом і рівнем вологості. Сир — це смачний і універсальний продукт. Його можна додавати в інші страви або з'їсти самостійно. Існує понад 300 видів сиру, зокрема чеддер, моцарела, брі, плавлені сорти.
Сир виготовляють із пастеризованого коров'ячого молока, зокрема знежиреного або незбираного, шляхом сквашування і видалення сироватки. Він продається на вагу, у великих і маленьких пачках. У продажу продукт також представлений у зерновому і м'якому варіанті, у вигляді солодких сирків. Це низькокалорійний продукт із м'яким злегка кислим смаком. Його можна легко приготувати самостійно в домашніх умовах без спеціального обладнання. Має однорідний колір від білого до злегка бежевого (жирні сорти). Продукт є основним інгредієнтом улюблених із дитсадівського віку страв: лінивих вареників, сирників, ватрушок, запіканок.
Користь сиру
Сир — це джерело поживних речовин, які поліпшать здоров'я дорослої людини і необхідні для розвитку дитини. Делікатес не тільки потішить смакові рецептори, а й дуже корисний.
- Додавання білка в раціон необхідне організму для підтримки багатьох функцій, від здорового обміну речовин до регенерації м'язів. Білок, що міститься в сирі легко перетравлюється і особливо корисний для метаболізму. Білок є також чудовим джерелом енергії та одним з основних нутрієнтів.
- Сир є важливим джерелом вуглеводів. Вуглеводи — паливо для організму. Кількість вуглеводів у складі залежить від сорту сиру.
- Продукт є джерелом жиру омега 3 і 6. Разом з амінокислотами, присутніми в сирі, жирні кислоти покращують роботу зорового нерва і головного мозку.
- Деякі сорти сиру не тільки багаті кальцієм, а й вітаміном B. Вітамін B допомагає в кальцієвому обміні. Кальцій допомагає зміцнити кістки та зуби, запобігає виникненню остеопорозу.
- Сир є джерелом цинку та біотину. Цинк запобігає дегенерації сітківки, корисний для чоловічого здоров'я. Біотин допомагає запобігти випадінню волосся.
- Бактерії, присутні в сирі, допомагають зберегти здоров'я кишечника.
Користь сиру
Сир корисний і заслуговує на включення в раціон. Протягом довгого часу це традиційна їжа слов'ян. Більшість дієт для схуднення включають сир через високий вміст протеїну та низьку калорійність. Продукт часто рекомендують як частину здорового харчування. З його допомогою можна знизити вагу і набрати м'язову масу. Сир багатий не тільки білком, а й необхідними поживними речовинами.
- Сир допоможе схуднути і часто використовується як частина високобілкової дієти, що сприяє зниженню маси тіла. Казеїн у сирі забезпечує довге відчуття ситості, що призводить до зниження споживання калорій і зменшення ваги.
- Крім того, сир містить велику кількість кальцію, макроелемент знижує інсулінорезистентність, що захищає від діабету другого типу.
- Сир популярний серед спортсменів і бодібілдерів. У поєднанні із силовими тренуваннями високобілковий продукт допоможе збільшити м'язову масу і побудувати красиве тіло.
- Продукт є хорошим джерелом фосфору, що добре для здоров'я кісток.
- Продукт є відмінним джерелом білка і містить відносно мало калорій. Сто грам сиру містить близько 11-12 грамів протеїну.
- Жир, що міститься в сирі, є сумішшю ліпідів хорошої якості: насичених і ненасичених жирних кислот.
- Сир багатий на селен, який є антиоксидантом і захищає клітини від вільних радикалів.
Шкода та протипоказання
Жирні сири містять багато калорій і насичених жирних кислот, тому слід їсти їх у помірних кількостях. Особам із підвищеним рівнем холестерину слід зовсім відмовитися від них. Краще вибирати напівжирні сири. Також слід враховувати, що повне видалення жиру позбавить продукт вітаміну D, який необхідний для правильного засвоєння кальцію.
Під час вибору сиру віддавайте перевагу продукту без добавок, сирки та сирні десерти несуть багато порожніх калорій, містять цукор, барвники та синтетичні ароматизатори.
Вживання сиру навіть із хорошим складом може спричинити проблеми в людей із непереносимістю лактози. Це проявляється у вигляді здуття живота, метеоризму, діареї та болю в абдомінальній ділянці. Оскільки сир містить казеїн, то може бути шкідливим для осіб із вираженою алергічною реакцією на білки коров'ячого молока. Але необхідно враховувати, що повна відсутність сиру і сиру в раціоні здорової людини, а особливо дітей, також шкідлива, оскільки позбавляє організм джерела кальцію.
Висновки
Сир — це джерело повноцінного білка, що містить незамінні амінокислоти, тобто такі, які організм не може синтезувати. У ньому є багато магнію, калію, цинку, а також вітаміни А, D, групи B і E. Це необхідний елемент правильного харчування і продукт, рекомендований вагітним і годувальницям.
Багато сучасних дієтологів радять їсти сир перед сном, тоді казеїн стимулюватиме регенерацію м'язів. Сир і сири є чудовими джерелами вітаміну D в раціоні. Основна роль вітаміну D: підтримання щільності кісткової тканини та засвоєння кальцію. Більшість сирів містять багато солі та жиру, тому краще не вживати більше 60 грамів продукту на день.