Виноградний цукор: користь і шкода
Виноградний цукор — глюкоза (декстроза) — одне з найпоширеніших джерел енергії для живих організмів. Своєю назвою цей продукт зобов'язаний винограду, в якому він міститься.
Що таке виноградний цукор? Хімічний склад і калорійність продукту
Як пишуть на сайті https://bestrecept.kyiv.ua/, виноградний цукор (глюкоза) отримують у результаті процесу фільтрації штучно згущеного виноградного соку. У процесі вироблення продукту не використовується теплова обробка або допоміжні синтетичні добавки.
Тому в ньому зберігаються всі вихідні речовини. За своїм складом глюкоза є одним із компонентів цукру-рафінаду. У натуральному вигляді продукт має вигляд густої рідини, яка не має кольору і сильного запаху. У продажу виноградний цукор представлений у двох видах: рідкому і порошкоподібному.
Для того, щоб зробити висновки, наскільки корисний чи шкідливий цей продукт, необхідно ознайомитися з його хімічним складом. Серед корисних речовин він містить:
- Вітаміни В1, В2, В5, В6, В9, С, Н, РР.
- Фосфор.
- Цинк.
- Натрій.
- Мідь.
- Залізо.
- Калій.
- Фолієва кислота.
- Квертицин.
- Вуглеводи.
Однією з особливо цінних біоактивних речовин у цьому переліку є природний антиоксидант — флавоноїд квертицин.
Продукт має досить високу калорійність: у рідкому вигляді — 260 Ккал на 100 г, і в порошкоподібному, кристалічному вигляді — 374 Ккал на 100 г.
Користь і використання глюкози
Виноградний моносахарид не може бути самостійною лікувальною властивістю. Але відомо, що він сприятливо впливає на організм людини:
- Активізує травний процес.
- Сприяє поліпшенню розумового процесу, допомагає долати розумові навантаження.
- Підвищує тонус і поріг фізичної витривалості.
- У сукупності з білками відновлює організм після важких фізичних навантажень.
- Сприяє відновленню психоемоційного стану після перенесених стресів, депресії.
- Благотворно впливає на серцево-судинну систему (знижує рівень холестерину в крові).
- Служить підтримкою для пацієнтів із важкими формами захворювань (внутрішньовенне харчування).
Потужний антиоксидант квартицин чинить гіпоалергенну дію. Завдяки цьому компоненту в клітинах організму людини відбуваються процеси омолодження, очищається печінка і нирки.
Продукт, одержуваний із чистого виноградного соку, без хімічних добавок і без термічної обробки, зберігає в собі всі корисні властивості, властиві винним ягодам.
Будучи хорошим джерелом цілої групи вітамінів і корисних мінералів, підсолоджувач із виноградного соку чинить на організм загальнозміцнювальну дію. Водночас використання натурального продукту нормалізує життєво важливі процеси, що відбуваються в системі кровообігу та обміну речовин.
Маючи тонізуючу, жовчогінну, сечогінну, потогінну і проносну властивість, продукт сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів, сечової кислоти. Тим самим він забезпечує захист і безперебійну роботу печінки та нирок.
Фолієва кислота, що міститься в підсолоджувачі, сприяє процесу утворення кров'яних тілець, покращує згортання крові, перешкоджає ламкості судин і стабілізує артеріальний тиск.
Глюкоза і калійні солі створюють бар'єр для утворення атеросклеротичних тромбів. Дію цього продукту іноді порівнюють із дією аспірину, який очищає судини від закупорки.
Натуральний продукт використовують для приготування страв як натуральний підсолоджувач, зокрема для дієтичного, спортивного та дитячого харчування. Готову продукцію з додаванням виноградного цукру можна зустріти на прилавках магазинів.
Це можуть бути баночки з дитячим харчуванням (фруктові пюре або соки). Не обходиться без цього компонента і кондитерська промисловість. Його можна використовувати для приготування широкого асортименту кондитерських виробів (шоколадні батончики, цукерки, печиво).
Виноградний природний підсолоджувач добре підходить для харчування людей різної вікової категорії, схильних до алергічних реакцій на деякі продукти. Вдалим можна вважати застосування виноградного цукру в раціоні сироїдів, оскільки його можна додавати в будь-яку страву.
Спортсмени після посилених фізичних навантажень вживають глюкозу в поєднанні з білками для відновлення сил і нарощування м'язової маси.
Крім цього глюкоза успішно використовується і в медицині. Її використовують при виготовленні аскорбінової кислоти, а також додають у препарати для дітей. Завдяки цьому дитячі ліки (суспензії та сиропи від кашлю і для зниження температури тіла) набувають приємного для дітей смаку.
Водночас ці препарати не становлять небезпеки для дитячого здоров'я, оскільки вони гіпоалергенні й легко засвоюються організмом.
Як вживати виноградний цукор, щоб не нашкодити здоров'ю
Незважаючи на досить високу ціну продукту, деякі господині використовують його в домашніх умовах. Єдиною умовою такого застосування має бути дотримання норми.
Щоб не нашкодити здоров'ю, добова доза не повинна перевищувати:
- Для дітей (старше 3-х років) — не більше 2-3 чайних ложок.
- Для дорослих — не більше 4-6 чайних ложок.
Вживання виноградного цукру понад норму може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Глюкоза в необмеженій кількості починає чинити зворотну користі дію:
- Швидка стомлюваність.
- Гіпергідроз (підвищена пітливість).
- Почастішання пульсу і серцевого ритму.
- Порушення дихання (сильна задишка).
- Розлад кишечника (сильна діарея).
- Ниркова недостатність.
- Розвиток грибкової інфекції.
- Підвищення глікемічного індексу.
- Метеоризм, кишкові кольки.
- Збій у роботі імунної системи.
- Зниження показників рівня зору.
Висновок
Натуральний, дієтичний продукт здатний принести відчутну користь здоров'ю людини за умови дотримання норм вживання. Людям, які страждають на такі хронічні захворювання, як панкреатит, цукровий діабет і ожиріння, необхідно проконсультуватися з фахівцем.