Користь і шкода тріски для здоров’я

Багато хто в дитинстві не любив рибу, але все-таки їв її під тиском дорослих. Батьки переконували нас, що завдяки цьому ми станемо розумнішими. Прийнято вважати, що морська риба — одне з головних джерел фосфору і йоду, причому найбільше цих важливих мікроелементів міститься в тріскових породах. Чи справді тріска така корисна?

Що являє собою тріска

Тріска — морська риба, що живе в холодних і помірних водах Північної півкулі. Існує ціле численне сімейство тріскових, у якому виокремлюють два основних види, що отримали назву за місцем свого проживання:

  1. Тихоокеанський.
  2. Атлантичний.

Деякі біологи визнають також третій самостійний вид — гренландський, а також зараховують до цього сімейства широко розповсюджений минтай.

Найвідоміша атлантична тріска, що мешкає біля берегів північної Європи і Канади. Ця хижа риба не перевищує в довжину 2 метри. Велика частина промислового вилову вкладається в півметрові рамки, а середня вага окремої особини становить 4 кг. Тріска комфортно почувається в прибережних водах — там у юному віці вона харчується дрібними рачками, а подорослішавши, переходить на оселедець і мойву. Протягом 20 років свого життя вона пропливає величезні відстані, добираючись до Іспанії, але для нересту завжди повертається в суворі моря рідної півночі.

Атлантична тріска

У холодних широтах тріска стала невід'ємною частиною культури. Ще вікінги в перервах між набігами займалися її ловом у великих масштабах, заготовляли для тривалого зберігання і будували цілком мирний бізнес.

Торгівля рибою довгий час була основною статтею доходу скандинавських країн, а також усіх прибережних сіл Балтики. У XX столітті тріска стала приводом для запеклого протистояння між Ісландією та Великою Британією, які посперечалися через контроль над територією вилову. Конфлікт вирішився на користь нащадків вікінгів — ісландці значно розширили свої морські кордони і збільшили видобуток морських багатств.

Трека в руках

Цікавий факт: у всьому світі є 2 пам'ятники трісці. Один розташований у Мурманську, а другий — у норвезькому Бергені. В історії цих приморських міст риба завжди відігравала важливу роль.

Користь тріски

Як відомо зі статей, м'ясо тріски біле і щільне. У ньому вкрай низький рівень вмісту холестерину, тому воно є дієтичним — більша частина жирів накопичується в печінці. Цей орган має власну кулінарну історію і виробляється як окремий продукт. Також його переробляють на корисну олію, вживання якої пом'якшує прояви запальних процесів у суглобах. У трісковій печінці дуже багато вітамінів A і D — за старих часів саме з неї робили знаменитий риб'ячий жир.

Незважаючи на низький вміст жиру, м'ясо тріски поживне. Вона містить багато білка, який за засвоюваністю обганяє яловичину та свинину. Це робить тріску ідеальним продуктом для всіх охочих скинути зайву вагу. Також вона підійде людям, які страждають від подагри, панкреатиту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту і змушені дотримуватися суворої знежиреної дієти. Також полегшенню травних проблем сприяє високий вміст вітаміну PP.

Серед важливих мінералів, якими багата тріска, є магній, калій, цинк, фосфор, кальцій і, звісно, йод. Останнього елемента в ній дуже багато, вона лідер за його вмістом серед риб. Найбільша кількість міститься в печінці, але й м'ясо теж має таку властивість. Усього 100 грамів тріски покриває добову потребу людини в йоді на 90%! Тому вона є чудовим засобом для поповнення йододефіциту, який негативно позначається на гормональному балансі.

Також ця риба містить чимало калію та магнію, які допомагають роботі серцево-судинної системи. Нормалізується артеріальний тиск і зміцнюються стінки судин.

Наявність йоду, фосфору і кальцію забезпечує трісці почесне місце в раціоні вагітних жінок.

Тарілка з тріскою

Шкода тріски

У тріски практично немає недоліків, але все ж існують деякі обмеження:

Тарілка з тріскою

Як краще вживати тріску

Відмінною властивістю риби є швидкість приготування. Тріска вкотре підтверджує це правило — для готовності достатньо 5-10 хвилин теплової обробки. Це дає змогу зберегти всю користь продукту — деякі з мікроелементів чутливі до тривалого нагрівання.

Найпростіший спосіб приготування — обсмажування з додаванням чорного перцю та інших спецій. Але слід пам'ятати, що м'ясо тріски сухувате і має специфічний рибний смак. Щоб згладити ці властивості, в обробку потрібно включити етап маринування. Як маринад може виступати кефір, огірковий розсіл або майонез. Через півгодини підготовлені шматки час обваляти в паніровці або борошні й обсмажити. Найкраще для цього підходить традиційна чавунна сковорода. Як будь-яка риба, тріска відмінно поєднується з гірчицею, соєвим соусом, лимонним соком і свіжим кропом.

  • Страви з цієї риби варто вживати з обережністю власникам каменів у нирках або жовчному міхурі. Високий вміст вітаміну D може спровокувати гострий напад, а також посилити інші ниркові захворювання.
  • Якщо м'ясо тріски має дієтичні властивості, то жирна печінка сприяє загостренню проблем підшлункової залози.
  • На тлі прийому вітаміну D і йодовмісних препаратів регулярне вживання тріски може спровокувати передозування цих елементів.
  • Сучасна екологічна обстановка така, що найкорисніші продукти харчування можуть містити отруйні речовини. Морська риба сумно відома здатністю накопичувати ртуть, не оминула ця доля і тріску.

Високим попитом користується консервована та копчена тріска — у приморських країнах Європи її виробництво зведено в ранг традиції. У такому вигляді риба стала популярним інгредієнтом салатів, заснованих на поєднанні з томатами, кислими яблуками або листовим салатом.

Тріску рекомендують давати дітям, починаючи з трирічного віку. Оптимальним способом її подачі для найменших гурманів буде філе, тушковане в молоці.

Тріску по праву величають царицею північних морів. Якщо щотижня влаштовувати рибний день із нею в головній ролі — здоров'я забезпечено!