Користь і шкода маслин для організму людини
Оливкова олія — витончений і цінний продукт у кулінарії. Його додають у різні страви. Олія дуже корисна для здоров'я. А що можна сказати про маслини? Відомий продукт гідний бути на повсякденному і святковому столі. Переконатися в істинності сказаного допоможе розгляд деяких фактів від https://bestrecept.kyiv.ua/ про ці ласощі.
Що називають маслинами
Маслини — це плоди оливкового дерева. Існує понад 25 видів дерев і чагарників маслини. Є декоративні рослини. Деякі вважають, що це овоч або фрукт. Насправді ні до першої, ні до другої категорії продукт не належить.
Продукт росте на деревах, тому його не можна назвати овочем. Особливості кулінарного застосування свідчать, що це не фрукт. Маслини — це ягоди. Дерева, на яких дозрівають плоди, люблять тепло. Оливкові чагарники або рослини зустрічаються на території Північної Африки, Південної Азії або Середземномор'я. Тут панує тропічний або помірний клімат. Те, що необхідно для успішного росту маслин. Плід має невеликі розміри.
Зовні схожий на вишню або сливу. У деяких країнах маслини прийнято називати оливками. Різниця в назвах з'явилася через колір ласощів. Незрілі плоди мають зелене забарвлення, тому вважаються оливками. Дозрілі продукти мають темний колір.
Зустрічаються світло-коричневі та фіолетові ласощі. У продажу є чорні маслини. Це оксидовані плоди. Зелені частування змінили свій колір під дією хімічної реакції. Спадщина оливкових дерев корисна для організму людини.
Чим корисні ягоди
А, С, Е, РР — ці вітаміни містяться у всіх видах маслин. Також присутні харчові волокна, органічні кислоти та інші корисні речовини. Дозрілі плоди мають підвищений рівень калорійності — 140-180 ккал. Причому зелені маслини менш калорійні, ніж плоди світло-коричневого кольору. Наступні приклади демонструють користь натурального продукту:
- Вітаміни та мікроелементи, наявні в ласощах (наприклад, пектин), покращують роботу кишечника. Допомагають боротися із закрепами.
- Виводять з організму важкі метали. Нейтралізують токсини.
- Олеїнова кислота дозволяє вживати продукт людям, які дотримуються збалансованої дієти.
- Захищає клітини організму від кисневого голодування. Ягоди корисно їсти при залізодефіцитній анемії. Продукт покращує склад крові.
- Мононенасичені жири, що містяться в ягоді, підвищують або нормалізують рівень холестерину в організмі.
- Продукт має антигістамінні властивості. Запобігає розвитку алергічної реакції ще на клітинному рівні.
- Оливкові плоди рекомендовані в разі захворювань сечовидільної системи. Наприклад, при циститі
- Продукт необхідно включати у свій щоденний раціон людям, які ведуть активний спосіб життя. Наприклад, спортсменам, а також пацієнтам, які страждають на зайву вагу або підвищений артеріальний тиск.
Завдяки клітковині дозрілі плоди позитивно позначаються на роботі печінки та травної системи. Знижують ризик розвитку онкологічного захворювання, зміцнюють кістки, сприяють загоєнню ран. Заспокоюють нервову систему та посилюють чоловічу потенцію. Зміцнюють серцевий м'яз, запобігаючи розвитку гострих і хронічних захворювань серцево-судинної системи.
Стиглий продукт рекомендують вживати жінкам, які прагнуть схуднути. Дозрілі ягоди борються з відчуттям голоду. Однак споживання має бути розумним — кілька ягід на день. Майбутнім мамам і жінкам, чиї діти перебувають на грудному згодовуванні, слід з обережністю дегустувати маслини. Особливо в консервованому вигляді.
Під час грудного годування допустимі тільки натуральні ягоди. У свій раціон їх слід включати, коли малюкові виповниться 3 місяці. До цього часу нормалізується робота травної системи крихітки.
Плоди, що виросли, борються з передчасним старінням організму, а також позитивно позначаються на стані шкіри та волосся.
Водночас спадщина оливкового дерева може значно нашкодити організму та погіршити стан здоров'я.
Шкода оливкового продукту
Натуральна ягода часто спричиняє ускладнення в роботі організму. Ось кілька причин, через які в деяких випадках краще відмовитися від консервованого або свіжого продукту:
- У продукті міститься чимала кількість солі. Сіль затримує вологу в організмі. Тривале перебування вологи в тілі людини, змушує працювати серце, нирки та печінку швидше, ніж зазвичай. Надмірні навантаження згубні для здоров'я і загального стану, особливо якщо нирки або серце мають хронічні захворювання. Ягода протипоказана при ішемії.
- Має жовчогінний ефект. Тому людям, які страждають на холецистит, необхідно раз і назавжди забути про ці ласощі.
- Надмірне вживання ягоди, в якій присутнє залізо, погіршує стан печінки. Залізо сприяє появі запальних процесів.
- Стигла ягода оливкового дерева протипоказана при виразці шлунка, гастриті та коліті.
- Вживання маслин провокує стрімкий розвиток алергії, яка супроводжується розладом шлунка.
Особливості використання
У багатьох країнах ласощі активно продаються на ринках або в невеликих продуктових магазинах. Бажано купувати ягоди на вагу або в прозорій упаковці, щоб самостійно переконатися в якості продукту. Необхідно звертати увагу на термін придатності продукту. Плід оливкового дерева можна використовувати в різних цілях. Як винну або пивну закуску.
Маслини — невід'ємний інгредієнт багатьох салатів. Додають у супи солянки або в піцу. У деяких країнах стиглі ягоди прийнято подавати на стіл разом із сиром. Вони надають незвичайного смаку простим бутербродам. Перші та другі страви не обходяться без цього корисного продукту.
Оливки або маслини — екзотична, але водночас доступна ягода. Консервований і свіжий продукт покращує роботу багатьох життєво необхідних органів у тілі людини. Грамотне використання плоду оливкового дерева допоможе виглядати струнким і молодим.