Смажена цибуля: користь і шкода

Смажена цибуля давно і міцно стала одним з основних елементів російської кухні. Її використовують у процесі приготування різних страв і як самостійну закуску. Сирий продукт має досить-таки специфічний смак і запах, який подобається далеко не всім гурманам, особливо представницям прекрасної статі. А в процесі обсмажування вдається пом'якшити ці якості, водночас зберігши всі її корисні властивості. Тому цей спосіб взяли на озброєння багато господинь.

Склад смаженого продукту

Він практично нічим не відрізняється від сирого овоча. Якщо обсмажування було зроблено якісно, то всі корисні речовини залишаються всередині неї, а це:

  • Білки — 4,5 г, жири — 13,5 г, вуглеводи — 27,4 г, що в сумі становить 251 кілокалорій (100 грам смаженої цибулі).
  • Мінерали K, Ca, Mg, Na, P, Fe.
  • Вітаміни PP, B1, B2, C, E.
  • Харчові волокна — 5,8 г.
  • Крохмаль — 3,9 г.
  • Зола — 2,7 г.
  • Вода — 45,6 г.

Смажена цибуля в тарілці

Яку користь приносить вживання смаженої цибулі

Область його впливу на людський організм дуже велика. Вона включає в себе:

  • Завдяки великій кількості фолієвої кислоти, смажений коренеплід дуже корисний для вагітних жінок. Цей елемент бере, головне, участь у формуванні організму майбутньої дитини. До того ж вона стимулює появу серотоніну, який відповідає за гарний настрій, що є додатковим стимулом для її вживання.
  • Людям зі слабким імунітетом треба регулярно вживати цей продукт. Високий вміст вітамінів і мінералів підвищить загальний тонус і зміцнить здоров'я, що особливо важливо в період респіраторних захворювань.
  • Лікарі рекомендують діабетикам зробити смажений коренеплід обов'язковою частиною щоденного раціону. Він змушує організм виробляти інсулін у підвищених дозах.
  • Пацієнтам, які мають захворювання нирок, серцево-судинної системи, атеросклероз, проблеми з тиском, або відхилення по частині онкології, оброблений коренеплід допоможе очистити кровоносні судини від холестерину, поліпшити якість сполучної тканини, підвищити гемоглобін і вивести зайву рідину з організму.
  • Це прекрасний заспокійливий засіб. За регулярного вживання він покращує якість сну і заспокоює людину в період нервових потрясінь. Медичні енциклопедії стверджують, що смажений продукт є прекрасною профілактикою проти інфарктів і розвитку ракових пухлин.
  • Косметичний вплив. Шанувальниці народних методів давно довели той факт, що цибуля позитивно впливає на пошкоджене волосся, шкіру і нігті, буквально подарувавши їм друге життя. Немає причин вважати, що смажений коренеплід працює інакше.
  • Людям, схильним до грибкових захворювань. Цибулевий сік прекрасно вбиває мікроби як зовні, так і всередині організму.
  • Є сорти цибулі, які допомагають прискорити обмін речовин, налагодити метаболізм і впливають на швидкість перетравлення їжі, допомагаючи позбутися зайвих кілограмів. Якщо дотримуватися технології правильного обсмажування коренеплоду, щоб по мінімуму збільшити його калорійність, то ці властивості зберігаються.

Свіжа смажена цибуля

Шкода, якої завдає надмірне харчування смаженою цибулею

Основна шкода цього продукту полягає в тому, що для його приготування використовують деяку кількість олії. У процесі обсмажування речовина, з якої складається ця олія, замінює собою рідину всередині цибулі. Отже, калорійність смаженого коренеплоду підвищується в кілька разів, порівняно зі свіжим продуктом.

Тому смажена цибуля категорично не рекомендується:

  • Людям, які дотримуються дієтичного раціону, або просто бажають схуднути.
  • Маленьким дітям — незміцнілий імунітет може не впоратися з важким жирним продуктом, і почнуться алергічні реакції у вигляді свербежу, висипу тощо.
  • Пацієнтам із серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту — жирна їжа збільшує навантаження на ці органи. До того ж занадто велика кількість цибулевого соку підвищує кислотність шлунка і подразнює слизову поверхню цих органів.
  • Якщо в людини слабка печінка. Через високий вміст жирів він може стати занадто великим навантаженням на цей орган, що загрожує різними ускладненнями, аж до розвитку хронічних захворювань.
  • Тим людям, хто має проблеми з тиском або нервовою системою — смажений коренеплід містить речовини, які в надто великих кількостях провокують початок тахікардії, різкі стрибки тиску або появу раптових нападів астми.

Але в помірних дозах смажений продукт сприятливо впливає навіть на такі ослаблені організми. Тому для хворих людей, які полюбляють вживати цибулю, рекомендується не переїдати, щоб не нашкодити здоров'ю.

Багато смаженої цибулі

Поради для зниження калорійності смаженого коренеплоду

Смажена цибуля — це калорійний коренеплід. Але досвідчені господині знають кілька секретів, які допомагають зробити його не таким жирним:

  1. Коренеплід треба почистити, нарізати, і потім обсушити за допомогою серветки. Тобто, чим нижчий рівень рідини, з якої він складається, тим менше олії вбереться в процесі обсмажування.
  2. Якщо рослинну олію замінити оливковою або вершковим маслом, чия енергетична цінність набагато нижча, отже, зменшиться калорійність смаженого продукту.
  3. Олію, яку планується використовувати для смаження, розбавити водою в пропорціях 1:1, розігріти на пательні та додати цибулю. Обсмажувати коренеплід треба у відкритому посуді до повного випаровування рідини. Цей метод більше схожий на тушкування ніж обсмажування, що дозволяє приготувати цибулю з мінімальним втручанням олії.

Приготування смаженої цибулі

Висновки

Завдяки великій кількості вітамінів і мінералів, смажена цибуля приносить величезну користь людському організму. Але все хороше, має бути, в невеликому обсязі, щоб не нашкодити надлишком речовин. Це правило стосується і такого продукту.

У помірних кількостях, але на регулярній основі, смажена цибуля зробить все, щоб зміцнити здоров'я, і дозволить гурманам насолоджуватися таким оригінальним смаком настільки звичного всім коренеплоду.

 

{{Страви}} [desc][/desc] [title]Смажена цибуля: користь і шкода для здоров'я | Користь і шкода[/title]