Що приготувати зі свинини швидко та смачно
Фаршируйте свинину беконом і яблуками, запікайте в духовці, тушкуйте з овочами або обсмажуйте в кисло-солодкому соусі.
1. Пряна свинина з грибами та сметаною
Інгредієнти
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 2 цибулини;
- 400 г свинячого філе;
- 250 г печериць або інших грибів;
- 1 ½ столової ложки паприки;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- 200 мл курячого бульйону;
- 100 мл сметани;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком.
Приготування
Розігрійте олію в сотейнику, викладіть туди тонко нарізану цибулю і готуйте 10 хвилин, поки вона не розм’якне. Наріжте м’ясо кубиками, а гриби — пластинками і додайте до цибулі. Підсмажуйте 3-4 хвилини на сильному вогні, приправте паприкою і готуйте ще хвилину.
Додайте томатну пасту і бульйон і тушкуйте 5-8 хвилин, поки свинина не стане м’якою. Покладіть сметану, сіль і перець та добре перемішайте. Подавайте з рисом, макаронами або картопляним пюре.
2. Свинина, фарширована беконом, яблуками та горіхами
Інгредієнти
- 6 скибочок бекону;
- 2 очищених яблука;
- 1 невелика цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- кілька гілочок свіжого розмарину;
- жменю волоських горіхів;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- приблизно 1⁄₂ кг філе свинини;
- 2 столові ложки зернистої гірчиці.
Приготування
Подрібніть бекон і підсмажте. Приберіть на тарілку і злийте жир. Додайте в пательню нарізані маленькими кубиками яблука та цибулю і готуйте 4-5 хвилин. Викладіть подрібнений часник і підсмажуйте ще кілька хвилин. Потім додайте рубаний розмарин, бекон, мелені горіхи, сіль і перець.
Свинину надріжте вздовж навпіл і розкрийте. Посоліть і поперчіть м’ясо. Викладіть на нього всю начинку, щільно загорніть рулетом і зв’яжіть ниткою. Зверху натріть свинину гірчицею.
Викладіть на деко і випікайте 1,5 години за температури 160 °C. Вийміть м’ясо, залиште на 15 хвилин і наріжте скибочками.
3. Тушкована свинина з оливками
Інгредієнти
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 2 зелених болгарських перці;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- сіль — за смаком;
- 2 чайні ложки меленого кумина;
- 2 чайні ложки сушеного орегано;
- 1⁄₂ кг свинячої лопатки без кістки;
- 500 мл яловичого бульйону;
- 170 г томатної пасти;
- 200 г оливок, фаршированих перцем;
- 1 столова ложка білого оцту;
- кілька гілочок петрушки.
Приготування
У глибокій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Викладіть нарізані невеликими смужками перець і цибулю, подрібнений часник і ¼ чайної ложки солі. Готуйте 10 хвилин, періодично помішуючи. Додайте кумин і орегано та добре перемішайте.
Видаліть зі свинини зайвий жир, наріжте м’ясо великими шматками і викладіть у сковороду. Влийте бульйон, змішаний із томатною пастою. Приправте сіллю за смаком. Зменшіть вогонь і доведіть до кипіння. Потім накрийте сковороду кришкою і поставте в розігріту до 180 °C духовку на 2,5-3 години, поки м’ясо не стане дуже м’яким.
Потім зніміть зі свинини та овочів жир. Виделкою розділіть м’ясо на шматочки, додайте нарізані кружечками оливки, оцет і подрібнену петрушку. Страва добре поєднується з вареним рисом.
4. Шніцель зі свинини
Інгредієнти
- ½ пучка розмарину;
- 150 г панірувальних сухарів;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 2 яйця;
- 8 шматочків свинячого філе;
- 4 столові ложки вершкового масла.
Приготування
Подрібніть розмарин і змішайте його з сухарями та спеціями. В іншій мисці збийте яйця. Трохи відбийте філе. Вмочіть кожен шматок спочатку в яйця, а потім обваляйте в суміші з сухарями. Обсмажуйте на розтопленому маслі по 5-7 хвилин з кожного боку.
5. Свинина в імбирній глазурі з брюссельською капустою
Інгредієнти
- 50 г коричневого цукру;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- шматочок імбиру близько 7 см завдовжки;
- 2 зубчики часнику;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 4 свинячих філе близько 3 см завтовшки;
- сіль — за смаком;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 3 столові ложки рослинної олії;
- 400 г брюссельської капусти;
- кілька пір’їн зеленої цибулі.
Приготування
Змішайте цукор, соєвий соус, тертий імбир, тертий часник і перець. Свинину промийте і просушіть паперовим рушником. Натріть м’ясо сіллю і перцем.
У сотейнику або сковороді на сильному вогні розтопіть 1 столову ложку вершкового масла та 2 столові ложки олії. Підсмажте свинину до золотистої скоринки, потім переверніть і влийте в сотейник підготовлений соус. Обсмажуйте м’ясо на середньому вогні близько 5 хвилин, за необхідності перевертаючи. М’ясо має бути повністю покрите соусом.
Розріжте брюссельську капусту вздовж на четвертинки. На іншій сковороді розтопіть олію, що залишилася, і підсмажуйте капусту 3-4 хвилини, поки вона не підрум’яниться. Приправте сіллю і перцем. Викладіть свинину і капусту на блюдо і прикрасьте рубаною зеленою цибулею.
6. Пиріг із картоплею та свининою
Інгредієнти
- 1 велика картоплина;
- 1 чайна ложка рослинної олії;
- 500 г свинячого фаршу;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 1 зубчик часнику;
- ¼ чайної ложки меленої кориці;
- ¼ чайної ложки меленої гвоздики;
- ¼ чайної ложки меленого мускатного горіха;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 100 мл м’ясного бульйону;
- 400 г пісочного тіста;
- 1 яйце.
Приготування
Зваріть картоплю, злийте рідину і зробіть пюре. Розігрійте на сковорідці олію і викладіть фарш і подрібнену цибулю. Обсмажуйте, поки інгредієнти не підрум’яняться. Додайте подрібнений часник, корицю, гвоздику, мускатний горіх, сіль, перець і бульйон. Зніміть з вогню, додайте остигле пюре і добре перемішайте.
Розділіть тісто на дві частини і розкачайте кожну. Викладіть перший пласт у круглу форму для випічки. Наповніть пиріг начинкою і накрийте ще одним шаром тіста. Міцно з’єднайте краї пластів. Змастіть пиріг збитим яйцем і поставте в розігріту до 200 °C духовку на 25-30 хвилин, поки тісто не підрум’яниться.
7. Свинина з тушкованим перцем
Інгредієнти
- 2 червоних болгарських перці;
- 1 червона цибулина;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 1 столова ложка цукру;
- 3 столові ложки червоного винного оцту;
- ½ пучка базиліка;
- 2 свинячі відбивні на кістці;
- 2 зубчики часнику;
- кілька гілочок чебрецю;
- 2 столові ложки вершкового масла.
Приготування
Наріжте перець і цибулю тонкими смужками. Викладіть їх у сковороду з розігрітою оливковою олією, додайте сіль, перець і цукор. Підсмажуйте, періодично помішуючи, на сильному вогні 4-5 хвилин, поки овочі не розм’якнуть. Потім влийте оцет, готуйте хвилину, зменшіть вогонь і підсмажуйте ще кілька хвилин. Додайте до овочів рубане листя базиліку, добре перемішайте і викладіть на тарілку.
На жирі зробіть вертикальні надрізи: так м’ясо не буде скручуватися під час смаження. Натріть свинину сіллю та перцем. Розігрійте в сковорідці оливкову олію і викладіть туди м’ясо, розплющені часточки часнику і чебрець.
Щоб м’ясо було соковитішим, додайте в сковороду вершкове масло. Обсмажуйте свинину по 3-4 хвилини з кожного боку, поливаючи соком зі сковороди. Викладіть готове м’ясо і залиште на 10 хвилин. Покладіть обсмажені овочі на сервірувальне блюдо і накрийте зверху свининою.
8. Свинина в кисло-солодкому соусі
Інгредієнти
- 70 мл білого оцту;
- 50 г цукру;
- 4 столові ложки кетчупу;
- 1 чайна ложка меленого імбиру;
- 5 столових ложок кукурудзяного крохмалю;
- 1 чайна ложка води;
- 450 г свинячого філе;
- сіль — за смаком;
- 4 столові ложки рослинної олії;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 цибулина;
- 250 г ананаса;
- 200 г рису.
Приготування
У маленьку каструлю влийте оцет, додайте цукор, кетчуп та імбир. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте ще 10 хвилин. В окремій мисці змішайте 1 чайну ложку крохмалю і воду та додайте цю суміш у каструлю. Добре перемішайте соус.
Наріжте свинину невеликими кубиками та просушіть паперовим рушником. Обваляйте м’ясо в суміші з крохмалю, що залишився, і солі. Підсмажуйте свинину на пательні з розігрітою олією кілька хвилин, потім викладіть на паперовий рушник.
Злийте зі сковорідки надлишки олії та підсмажте нарізані кубиками перець, цибулю й ананас. Через 5 хвилин додайте до них м’ясо і соус. Відваріть рис і подавайте його зі свининою в соусі.
9. Смажена свинина із зеленим горошком
Інгредієнти
- 3 столові ложки рослинної олії;
- 350 г свинячого філе;
- 1 чайна ложка меленої паприки;
- 1 чайна ложка меленого кумина;
- 220 мл курячого бульйону;
- 100 г замороженого зеленого горошку;
- 1 ½ столової ложки грецького йогурту;
- сіль — за смаком;
- кілька гілочок кінзи.
Приготування
Розігрійте 1 столову ложку олії на пательні й обсмажуйте нарізане невеликими смужками філе 3-4 хвилини. Викладіть м’ясо, влийте в сковороду олію, що залишилася, і додайте спеції. Обсмажуйте їх хвилину, щоб розкрився пряний аромат.
Влийте бульйон і готуйте на сильному вогні 3-4 хвилини. Коли бульйону стане вдвічі менше, викладіть у сковороду горошок. Зніміть з вогню, додайте йогурт і сіль та перемішайте. Потім додайте готову свинину, перемішайте і посипте рубаною зеленню.
10. Свинина з яблучним чатні
Інгредієнти
- 4 столові ложки оливкової олії;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 4 свинячих філе;
- 1 цибулина;
- 4 зелених яблука;
- 120 мл яблучного оцту;
- 100 г жовтих родзинок;
- 1 чайна ложка меленого імбиру;
- ¼ чайної ложки сухої гірчиці;
- 1 щіпка каєнського перцю.
Приготування
Розігрійте 2 столові ложки олії в сковороді на середньому вогні. Натріть сіллю і перцем м’ясо та обсмажуйте по 2 хвилини з кожного боку. М’ясо має підрум’янитися. Поставте сковороду в розігріту до 200 °C духовку на 5 хвилин, потім перекладіть свинину на блюдо.
У сотейнику розігрійте на середньому вогні олію, що залишилася. Зменшіть вогонь і підсмажуйте подрібнену цибулю приблизно 6 хвилин. Очистіть яблука, наріжте кубиками та додайте до цибулі. Обсмажуйте 4 хвилини. Додайте оцет, родзинки та спеції, добре перемішайте і накрийте кришкою. Готуйте ще 3-4 хвилини, періодично помішуючи. Яблука мають стати м’якими, але не повинні розпадатися на шматочки. Приправте сіллю та перцем і викладіть чатні на свинину.
Ідея з сайта https://olkinblog.icu/.